The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Hoe maak je een goede zwart-wit portretfoto?

Je houdt je bezig met portretfotografie en wilt graag een keer in zwart-wit fotograferen. Om jouw foto's naar een hoger niveau te kunnen tillen, zijn er een aantal dingen die je over zwart-wit portretfotografie moet weten. Na het lezen van de tips in dit artikel, weet jij hoe je een sprekende zwart-wit foto maakt met het perfecte contrast.

Tip 1: fotografeer eerst in kleur

Fotografeer eerst in kleur

Op de meeste camera's zit een monochroom stand voor het maken van zwart-wit foto's. Een belangrijke tip: gebruik deze stand niet. Je camera kiest in deze modus voor een standaard zwart-wit omzetting. Dit geeft niet altijd het optimale resultaat. Als je in kleur fotografeert, pas je later de zwart-wit verhoudingen naar wens aan in een bewerkingsprogramma. Hierdoor heb je veel meer controle over het eindresultaat van je zwart-wit foto.

Tip 2: fotografeer in RAW

Fotografeer in RAW

Om achteraf de zwart-wit verhouding zelf te bepalen, is het belangrijk dat je fotografeert in RAW. Over het algemeen is RAW slimmer dan het standaard JPEG formaat. In RAW bestanden wordt namelijk veel meer informatie over de foto opgeslagen. Zo haal je het licht in onderbelichte delen in een bewerkingsprogramma weer terug. Daarnaast haal je in RAW de kleur terug in je beeld als je toch in de monochroom modus hebt gefotografeerd. Op deze manier versterk je het zwart-wit contrast op een natuurlijkere manier.

Tip 3: zoek naar harde contrasten

Hard contrast tussen zwart en wit

In een zwart-wit portret draait het om het contrast tussen zwart en wit. Om tot een mooi resultaat te komen, moet je ervoor zorgen dat er binnen het kader waarin je fotografeert voldoende contrast te vinden is. Gebruik bijvoorbeeld een donkere achtergrond bij een persoon met blond haar en een lichte huid om het contrast tussen licht en donker te versterken. Werk je met een lichte achtergrond? Zorg er dan voor dat het model donker gekleed gaat.

Tip 4: gebruik de juiste belichting

Juiste belichting

Het gezicht is het deel dat je wilt benadrukken en goed wilt belichten in een zwart-wit portretfoto. Wat zwart-wit foto's extra interessant maken, is schaduwspel. Laat over de ene kant van het gezicht een schaduw vallen en belicht alleen de andere kant. Als je binnenshuis foto's maakt, gebruik dan een natuurlijke lichtinval via het raam. Met dit zachte licht creëer je een bijzondere sfeer in je foto. Dit effect is ook te bereiken met goed afgestelde studioverlichting. Buiten gebruik je het licht van de zon.

Tip 5: wacht niet op een zonnige dag

Geen zonnige dag nodig

Een van de grote voordelen van zwart-wit fotografie is dat je niet per se een zonnige dag nodig hebt voor het maken van een goede portretfoto. Regenachtige dagen kunnen ook erg geschikt zijn. Het licht op dit soort dagen is zwak, waardoor je zwart-wit foto een zacht uiterlijk krijgt. Op deze manier komen de structuren in een gezicht nog beter tot hun recht. Vind je de foto's toch nog te donker? Dan pas je de belichting en het contrast in de nabewerking aan.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.220 beoordelingen