The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door James

Tuinkalender

Een tuin heb je om er van te genieten. Je wilt een mooi en gezond gazon, je heg moet strak blijven en je wilt een terras vrij van onkruid en aanslag. Er zijn diverse tuinklussen die je moet oppakken om je tuin er strak bij te leggen en te onderhouden. Wanneer je welke klus uitvoert, lees je in deze tuinkalender.

Maart - april: terras en tuinmeubelen reinigen

Reinigen

Je terras en tuinmeubelen kunnen na de winter wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Het is tijd om je hogedrukreiniger uit de schuur te halen en hiermee aan de slag te gaan. Je terras maak je spatvrij schoon met een terrasreiniger. Gebruik de spuitlans voor het schoonspuiten van je tuinmeubels. Bij ernstige verontreiniging gebruik je het beste een vuilfrees voor extra geconcentreerde kracht. Voeg wat reinigingsmiddel toe als het resultaat met alleen water niet naar je zin is.

Maart - oktober: gazononderhoud

Gazononderhoud

De bloeiperiode van gras is van maart tot en met oktober. Gedurende deze periode maai je regelmatig je gras, verticuteer je je gazon en zorg je voor de juiste voedingsstoffen. Wanneer grasmaaien regelmatig nodig is, is tussen mei en september. Voor de grasranden gebruik je een grastrimmer. Met verticuteren verwijder je mos, plantenresten of onkruid. Doe dit vroeg in het voorjaar wanneer er geen kans meer is op nachtvorst. Waar nodig zaai je bij met graszaad, mest en kalk.

Mei - augustus: tuinbewatering

Tuinbewatering

Zeker op de warme dagen die vanaf mei steeds vaker voorkomen, kan je tuin wel wat extra aandacht gebruiken. In de volle zon verdampt het water te snel, dus overdag hoef je niet te bewateren. In de zomer is het beter om 1 of 2 keer in de week een flinke hoeveelheid water te geven in plaats van elke dag een beetje. De dorstige plantjes geef je dan `s ochtends of `s avonds nog een beetje extra.

Februari - oktober: snoeien

Snoeien

Waarom en wanneer je snoeit hangt af van de plantensoort. Bij fruitbomen is de opbrengst beter als ze gesnoeid worden. Om sapverlies te voorkomen, snoei je ze uiterlijk in februari. Een conifeer of taxushaag snoei je het best in maart of juni en levert je zo een mooie haag op. Klimplanten, kuipplanten en sierstruiken vragen het hele seizoen om aandacht. Voor je aan de slag gaat, kijk dan goed hoe en wanneer je jouw specifieke plant het beste bewerkt.

Meer advies?

Je hebt nu een overzicht van wanneer je welke tuinklus uitvoert. Wil je meer informatie over hoe je de tuinklussen uitvoert, bekijk dan zeker de adviespagina's.

James
Artikel van:
James Tuingereedschapspecialist

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 41.139 beoordelingen