The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door James

Tuiniertips tijdens extreme droogte

In de zomermaanden zijn hitte en droogte de natuurlijke vijanden van je tuin. Als het alweer even geleden is dat de laatste druppel regen viel, hebben je dierbare planten en gazon het zwaar. Hoe help je jouw tuin door de droge periode?

Sproei 's ochtends of 's avonds

Broespistool

Tijdens droogte haalt sproeien in kleine beetjes niets uit. Daarnaast gaan bodemplanten zelf op zoek naar water en ontwikkelen zo sterke wortels. Sproei je gazon in één keer kletsnat en bewater je bodemplanten ook wekelijks grondig. Geef daarbij de grond en niet de bladeren water. Doe dat 's ochtends of 's avonds en niet in de volle zon. Potplanten hebben meer water nodig dan bodemplanten. Geef ze dagelijks 's avonds en indien nodig ook 's ochtends een flinke hoeveelheid water.

Stop met maaien en snoeien

Droog gazon

Kort gemaaid gras droogt sneller uit dan lang gras. Laat het maaien bij een droge periode dus achterwege. Probeer zo min mogelijk op het gras te wandelen, want je beschadigt de wortels van het kwetsbare gras. Ook al denk je dat je je verwilderde heg moet snoeien, doe dit bij aanhoudende droogte niet. De takken geven schaduw aan wat er nog onder groeit. Snoei je toch, dan zullen de bladeren die ineens vol in de zon komen te staan, verbranden.

Help de bodem met mulch

Haag

De grond tussen je bodemplanten heeft bescherming en voeding nodig. Leg hiervoor bij extreme droogte een laag van 15 tot 20 centimeter dik met mulch. Gebruik hiervoor droog plantenmateriaal. Deze mulchlaag zorgt niet alleen voor bescherming, maar ook nog eens voor een goede grond en gezond bodemleven. Vergeet ook de verzorging van de bodem bij je haag niet. Sproei hier gericht met een spuitpistool of broes en leg ook hier een flinke mulchlaag aan.

Verzorg je tuin na droogte

Mooie tuin

Geef na een droogteperiode je tuin allereerst even de tijd om te herstellen en te wennen aan de weersomslag. Zodra je ziet dat je planten en gras aan het bekomen zijn, start je weer met onderhoud. Je grasmat zal wellicht flink wat voedingsstoffen tekort komen. Zorg dan eerst voor de juiste zuurgraad van de bodem door kalk te strooien. Daarna voorzie je je grasmat van mest. Als je gazon hele kale plekken heeft gekregen, dan zul je opnieuw moeten zaaien.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.362 beoordelingen