The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Dit worden de tv trends van 2018

Beurzen als de IFA of de CES zijn dé plek om tv trends voor 2018 te ontdekken. Hier doen grote merken belangrijke mededelingen over hun nieuwe televisie lijnen en technologieën. Zo lanceren steeds meer merken hun eigen OLED tv's en is er een nieuwe HDR techniek geïntroduceerd. Ik heb de belangrijkste nieuwsberichten op een rijtje gezet, zodat je weet wat je in 2018 kunt verwachten.

MicroLED

Op de CES 2018 introduceerde Samsung een MicroLED tv van 146 inch, genaamd The Wall. MicroLED is vergelijkbaar met OLED. Beide technologieën bestaan uit kleine lampen die zelf licht kunnen produceren. Hierdoor is er geen backlight nodig en ontstaat er een diepe contrastweergave. De tv is getoond als modulaire tv zonder rand. Het idee is dat je meerdere tv's aan elkaar bevestigt, zodat je zelf een gewenst schermformaat creëert. Naar verwachting deelt Samsung in de lente meer informatie over kleinere versies.

Meer en grotere OLED tv's

Steeds meer merken zien toekomst in OLED televisies. Naast LG, Sony, Panasonic en Philips komen ook Bang & Olufsen en Toshiba met hun eigen OLED tv's. Verwacht niet alleen meer tv's, maar ook grotere schermen. Panasonic en Sony presenteerden allebei een model van 77 inch. Je mag hiervoor diep in de buidel tasten, want ze krijgen een prijskaartje van € 20.000,-.

HDR10+

Samsung en Panasonic brengen met HDR10+ een nieuwe HDR standaard uit. Deze verbeterde techniek levert een groter onderscheid tussen lichte en donkere beelden. Een ander verschil is dat de helderheid elke scène opnieuw berekend wordt. Dit maakt de beeldweergave extra realistisch. Het is de vraag of HDR10+ de strijd gaat winnen van Dolby Vision of dat deze standaarden naast elkaar kunnen bestaan.

Eerste Philips Quantum dot tv

Philips komt met zijn eerste Quantum dot televisie. Het scherm van deze 8602 tv bevat nanokristallen die licht omzetten in kleur. Hierdoor ontstaat er een brede en natuurgetrouwe kleurweergave. Wat de 8602 onderscheidend maakt van andere Quantum dot tv's, is de toevoeging van Ambilight. Met deze techniek verlicht je de wand achter de tv in de kleuren van het beeld. Philips brengt het model uit in een 55 en een 65 inch variant.

Oprolbare schermen

Het klinkt futuristisch, maar is misschien sneller beschikbaar dan je denkt: het oprolbare scherm. Op de CES 2018 presenteerde LG een OLED televisie die je als een poster oprolt. Op deze manier neem je hem gemakkelijk mee naar een vriend. In 2016 liet LG al een soortgelijke tv zien, maar die was slechts 18 inch en ondersteunde geen Full HD resolutie. Hierdoor is deze 65 inch OLED tv een stuk interessanter.

8K resolutie

Merken als Sharp, LG en Panasonic hebben hun eerste 8K tv's aangekondigd. De resolutie van deze televisies is 16 keer scherper dan Full HD. 8K gaat in de toekomst ongetwijfeld een grote rol spelen. Het zal nog wel even duren voordat deze resolutie echt een toegevoegde waarde wordt. Behalve dat het verschil in scherpte amper zichtbaar is vanaf een normale kijkafstand, is er momenteel bijna geen 8K beeldmateriaal beschikbaar.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.428 beoordelingen