The website is in Dutch. Would you rather see it in English?Geschreven door Nicole

Specialisten review: Vaude Karakorum

Als je graag meerdaagse fietstochten maakt, is een goede fietstas essentieel. Vaude heeft de Karakorum vernoemt naar Karakorum. Een 13e eeuwse stad op de Mongoolse steppen. Dit doet vermoeden dat de Karakorum geschikt is voor lange fietstochten. De Mongolen waren en zijn immers beroeps nomaden. Ik nam de proef op de som en testte het materiaal, de verschillende opbergvakken, de rugzak functie en de bevestiging van de Karakorum.

Materiaal

Materiaal Vaude Karakorum

De Vaude Karakorum is gemaakt van gecoat polyester. Dankzij dit sterke materiaal en een de inhoud van 68 liter vervoer je behoorlijk veel kleding en kampeerspullen met de Karakorum. Het hardback Pro systeem zorgt dat de fietstas altijd in een rechte vorm blijft staan, ook tijdens het inpakken. Helaas is de fietstas niet waterdicht, waardoor je spullen nat regenen tijdens een flinke regenbui. Wel levert Vaude 1 grote waterdichte regenhoes van polyamide mee. Die past over alle 3 de componenten van de tas. Dit levert echter problemen op als je niet alle componenten meeneemt of als je een wandeling wilt maken met de eenvoudig los te ritsen rugzak. De regenhoes past dan namelijk niet meer.

Opbouw

Opbouw Vaude Karakorum

De binnenkant van de zijtassen bestaat uit 2 compartimenten. Die open je aan de bovenkant, waardoor je bijvoorbeeld snel een regenjas pakt. Aan de binnenzijde zit ook een rits, zo maak je van de 2 compartimenten 1 compartiment. Dat is handig als je grote dingen vervoert. Verder heeft de fietstas verschillende vakken aan de buitenzijde, die je gemakkelijk opent. Daarin stop je bijvoorbeeld je mobiel, sleutels of routekaart. De boventas gebruik je ook als rugzak tijdens een wandeling. Wat de Karakorum een multifunctionele tas maakt. Een bijkomende handigheid is dat je de schouderriemen van de rugzak in een vak met rits opbergt. Hierdoor heb je geen last van loshangende slierten.

Bevestiging

Bevestiging Vaude Karakorum

De Karakorum bestaat uit 3 tassen; 2 aan de zijkant van je bagagedrager en 1 erbovenop. Je gebruikt de tassen ook los van elkaar. De boventas bevestig je aan beide kanten met een rits eenvoudig aan de zijtassen , waardoor de 3 tassen een geheel vormen. De zijtassen bevestig je eenvoudig op standaard bagagedragers met het Quick Mount and Release (QRM) system. Mocht je bagagedrager een andere buisdikte hebben, dan is het even knutselen met de imbussleutel om de juiste positie van de haken af te stellen. Daarna blijven de tassen rotsvast op hun plaats. Kasseien, tarmac, zand- en kiezelwegen, zijn dan geen enkel probleem.

Conclusie

Je gebruikt de Karakorum voor lange en korte ritten, omdat alle delen afzonderlijk bruikbaar zijn. De rugzak is handig als je met essentiële dingen zonder fietst op pad gaat. De fietstas is gemakkelijk te bevestigen en zit stevig op de fiets, ook als je over moeilijke begaanbare wegen fietst. Het minpunt is, is dat de Karakorum niet waterdicht is en de meegeleverde regenhoes alleen over alle 3 de tassen gezamenlijk past. Ondanks dit neem ik deze tas graag mee tijdens een meerdaagse fietstocht.

Nicole
Artikel van:
Nicole Fietstasspecialist.

© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 12.081 beoordelingen