The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Is jouw baby veiliger met een dure babyfoon?

Is jouw baby veiliger onder het toeziend oog van een prijzige babyfoon? En wat zegt die prijs eigenlijk? Als kersverse ouder of ouder in spe vraag je je waarschijnlijk af waar je goed aan doet. Om jouw keuze te vergemakkelijken, helpen we een aantal fabels over babyfoons de wereld uit. We bespreken een aantal punten die bij veel jonge ouders vragen oproepen: bereik & verbinding, storing en straling.

Fabel: met een dure babyfoon heb je een groter bereik

Bereik babyfoon

De grootte van het bereik van een babyfoon heeft niets te maken met de prijs, maar met de communicatietechniek. Een PMR babyfoon is bijvoorbeeld een betaalbare babyfoon met groot bereik. Hij heeft een bereik van wel 3 kilometer. Daarbij is het wel zo dat PMR storingsgevoelig is. Het kan zomaar zijn dat je de baby van de buren hoort omdat je op hetzelfde kanaal staat afgesteld. Analoge babyfoons of DECT babyfoons zijn vaak prijziger en hebben een kleiner bereik.

Fabel: alleen dure babyfoons zijn storingsvrij

Storingsvrije babyfoon

Bijna alle babyfoons zijn gevoelig voor storing, behalve DECT babyfoons. Ook hier speelt de communicatietechniek een rol en heeft de prijs geen invloed. DECT is beveiligd tegen afluisteren en is 100% storingsvrij. Andere technieken, zoals analoog of wifi, kunnen wel eens storen. Zo is het mogelijk dat je bij een analoge babyfoon wel eens de baby van de buren hoort omdat je op hetzelfde kanaal hebt afgestemd. Bij wifi babyfoons is het mogelijk dat het beeld soms blijft hangen wanneer het wifi signaal hapert.

Fabel: een goedkope babyfoon geeft meer straling

Integendeel, een duurdere babyfoon kan best meer straling afgeven dan een goedkoper exemplaar. Maar voordat we daar dieper op ingaan, eerst het volgende: een babyfoon moet áltijd voldoen aan de norm voor de maximaal toegestane hoeveelheid elektrostraling. Daarnaast is deze norm voor babyfoons extra streng. Hij is 4 keer lager dan die van mobiele telefoons bijvoorbeeld. Alle babyfoons zitten qua straling daarom ver onder deze norm.

De communicatietechniek is bepalend voor de straling, niet de prijs. De meeste babyfoons communiceren via DECT of wifi. Deze babyfoons zijn er in verschillende prijsklassen en geven beide straling af. Analoog en PMR geven veel minder tot geen straling en variëren ook in prijs.

Conclusie

Om antwoord te geven op de vraag of je baby veiliger is met een dure babyfoon zeggen wij: "Nee". Het bereik, de straling en de storingsgevoeligheid hebben allemaal niets te maken met de prijs van de babyfoon. De extra functies waar een babyfoon over beschikt zoals een camera of slaapliedjes, hebben echter wel invloed op de prijs. Uiteindelijk moet je je als ouder bedenken wat veiligheid voor jou betekent. Ga na wat voor jou het zwaarst meeweegt. Is dat bereik, storingsgevoeligheid, straling of het aantal extra functies? Wanneer je dit weet, is de keuze voor een babyfoon snel gemaakt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.339 beoordelingen