The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Marloes

Advies over verfspuiten

Verven kan op meerdere manieren. Met een pot verf, rollers in verschillende maten, een roerstaaf en een schenkbak kom je een heel eind. Maar heb je er wel eens aan gedacht een verfspuit te gebruiken? Geen geklieder, geen spierpijn in je armen en geen gepriegel op die moeilijk bereikbare hoeken. We zetten in dit artikel alle tips voor het gebruik van een verfspuit voor je op een rijtje.

Verfspuit kiezen

Een verfspuit is een handig alternatief om verf op de muur te spuiten. Houd bij het kiezen van een verfspuit onder andere rekening met het volgende:

  • Het soort verfspuit
  • De verfopbrengst
  • Het type spuitkop
  • De spuitrichting
  • De werkdruk

Het soort verfspuit

Soorten verfspuit

Welke verfspuit je kiest hangt af van het soort klussen dat je gaat uitvoeren. Er zijn verfpistolen waarbij het reservoir vast zit aan de machine, waardoor je dus alles in 1 hand houdt tijdens het spuiten. Omdat de hoeveelheid verf die je in de beker kwijt kunt dan beperkt is (vaak tot ongeveer 300 millimeter), is dit vooral geschikt voor de kleinere verfklussen. Ga je grote vlakken zoals muren of plafonds spuiten, dan is een verfspuit met een apart reservoir dat op de grond staat handiger. De machine zit dan door middel van een slang vast aan de beker, zodat je genoeg bewegingsruimte hebt.

De spuitafstand

Verfspuiten met de juiste spuitafstand

Houd de verfspuit tussen de 15 en 25 centimeter van het te spuiten oppervlak vandaan. Als je het verfpistool te dicht tegen de muur houdt, krijgt de verf niet de kans om zich voldoende te verdelen. De straal blijft dan te dik, met druppels en vlekken tot gevolg. En dat was nou juist wat je wilde voorkomen door geen onhandige rollers te gebruiken. Te ver weg is ook geen goed idee: dan is een deel van de verf al verloren gaan voordat het op de muur zit.

De verfopbrengst

Verfopbrengst van de verfspuit

De verfopbrengst is de hoeveelheid verf die per minuut uit de spuit komt. Bij kleine klussen zoals de radiator verven heb je een lagere verfopbrengst nodig dan bij grote klussen als deuren of wanden spuiten. Bij de meeste verfspuitsystemen is de hoeveelheid verf die je per minuut aanbrengt traploos regelbaar. Zo kies je zelf de ideale verfopbrengst bij jouw klus. Het grote voordeel van verfspuiten is dat je vaak na 1 laag al een dekkend resultaat bereikt. Is dit niet zo, breng dan je 2e laag kruislings aan. Oftewel: heb je de eerste laag horizontaal gespoten, dan doe je de volgende laag verticaal, en andersom.

De spuithoek

In de juiste hoek verfspuiten

Een grote rechthoekige muur schilderen of een trap of radiator verven vragen om een verschil in aanpak. Zo is er het instellen van de spuithoek. Is de spuithoek te smal, dan zou je op die grote muur heel veel banen precies naast elkaar moeten aanbrengen. Dit is niet alleen heel moeilijk, het is bijna onmogelijk om op die manier een strakke en egale verflaag te krijgen. Daarom worden grote oppervlakten meestal met een spuithoek van minimaal 50 graden gespoten.

De spuitkop

Spuitkop van de verfspuit

Afhankelijk van het type spuitkop kan je bepaalde verfsoorten aanbrengen. Het belangrijkste onderscheid wordt gemaakt in dikvloeibaar (plafond- en muurverf, latex) en dunvloeibaar (vernis, lak, olie). Verfsoorten zoals structuurverf zijn niet te gebruiken in combinatie met een verfspuit, omdat daar vaste delen in zitten. Meestal wordt er 1 spuitopzetstuk meegeleverd, dus kijk van tevoren goed wat voor soort verf je gaat gebruiken.

De spuitrichting

Spuitrichting van de verfspuit

Stel op de verfspuit in of je met een horizontale, verticale of een ronde (of puntige) straal wilt werken. Met een horizontale straal werk je van links naar rechts, een verticale straal is bedoeld om van boven naar onder te werken en de ronde straal gebruik je voor hoeken, randen en gedetailleerde verfklussen. Bijvoorbeeld bij het verven van een tuinhek of trapleuningen. Maar welke kant je ook op spuit, houd de verfspuit altijd loodrecht op het te verven materiaal.

De werkdruk

Werkdruk van de verfspuit

Ga je aan de slag met een pneumatische verfspuit die je aansluit aan een compressor, dan bereik je het beste resultaat met een werkdruk van minimaal 5 bar. Voor een gelijkmatige constante verfnevel is het cruciaal dat je de werkdruk van de compressor goed instelt. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te snappen dat het resultaat er niet mooier op wordt als de druk waarmee de verf op de muur gespoten wordt, niet constant of te laag is. Je krijgt dan lelijke vlekken, druppels en een ongelijkmatige verflaag. Ben je straks alsnog met een verfroller de schade aan het herstellen...

En dan nog dit

  • Spuit eerst op een proefwerkstuk (een stuk karton bijvoorbeeld) om zeker te weten dat je verfspuit goed hebt afgesteld.
  • Laat na elke spuitbeweging de trekker los. Doe je dit niet, dan krijg je op de keerpunten een dikkere verflaag.
  • Check of de verf voor gebruik verdund moet worden.
  • Zorg ervoor dat de gespoten banen elkaar voor ongeveer 50 procent overlopen voor een perfect dekkend resultaat.
  • Plak af wat niet geverfd moet worden!

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.328 beoordelingen