The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

AEG FX9 versus Dyson V10

Zowel de AEG FX9 en Dyson V10 worden door onze klanten als zeer goed of uitstekend beoordeeld. Beide steelstofzuigers vervangen jouw traditionele stofzuiger en maken zowel harde vloeren als laagpolig tapijt goed schoon. Toch verschillen beide modellen op enkele punten. Die verschillen leggen we graag uit zodat je de beste steelstofzuiger voor jou kiest.

In het kort

Welke steelstofzuiger past het beste bij jou? AEG FX9 Dyson V10
Het hele huis in één keer stofzuigen Ja Nee
Steelstofzuiger in hoogte verstelbaar Ja Nee
Hardnekkige dierenharen uit tapijt en meubels verwijderen Nee Ja
Verlichting in mondstuk voor beter zicht op donkere plekken Ja Nee

Hoelang stofzuig je op een volle accu?

Accuduur steelstofzuigers

AEG FX9: tapijt 12 minuten, harde vloer 60 minuten

De AEG FX9 heeft een zuigkracht die je gerust vergelijkt met dat van een traditionele stofzuiger. Op een volle accu stofzuig je 60 minuten op de laagste stand. Het stofzuigen van harde vloeren gaat prima in de laagste stand. Wanneer je tapijt gaat schoonmaken, is het handig om de zuigkracht een standje hoger te zetten. Doe je dit, dan houdt de steelstofzuiger het 12 minuten vol voordat de accu leeg is.

Dyson V10 accuduur

Dyson V10: tapijt 5 minuten, harde vloer 60 minuten

De Dyson V10 maakt 60 minuten schoon op een volle accu. Maar dit doet hij op de laagste stand. Verhoog je de zuigkracht door naar de turbostand te schakelen dan gaat de accu maar 5 minuten mee. Heb je veel tapijt in huis waardoor je de zuigkracht een standje hoger moet zetten, dan lukt het niet om het hele huis schoon te maken in één poetsbeurt. Je zult de steelstofzuiger dan weer aan de lader moeten leggen.

Gewicht en wendbaarheid

Wendbaarheid van de AEG FX9

AEG FX9: 4 kg met verplaatsbaar motorblok

Op het eerste gezicht lijkt de AEG FX9 een stuk zwaarder (4 kilogram) en dus minder wendbaar dan de Dyson V10. Maar AEG heeft hier iets slims op bedacht: de motor - het zwaarste deel van de steelstofzuiger - is te verplaatsen. Schuif hem naar beneden en je hebt minder last van het gewicht en de trillingen op je pols.

Gewicht van de Dyson V10

Dyson V10: 2,6 kg met vast motorblok

De Dyson V10 is lichter van gewicht dan de AEG FX9. Met een gewicht van 2,6 kilogram is hij zeker goed te hanteren. Echter, de motor zit bovenin bij het handvat. Het zwaarste gedeelte van de steelstofzuiger til je dus tijdens het stofzuigen direct aan de pols. Dit maakt ‘m een stuk minder wendbaar en na verloop van tijd voel je dit aan jouw arm en pols.

Verstelbaar in hoogte

Steelstofzuigers verstellen

AEG FX9: wel in hoogte verstelbaar

Wanneer je klein van stuk bent of als je het plafond ook mee wilt pakken, is het erg prettig als de steelstofzuiger in hoogte verstelbaar is. Zo pas je eenvoudig de steelstofzuiger aan jouw lengte aan zodat je comfortabel schoonmaakt. De AEG verstel je van 84 tot 120 centimeter. Ook handig wanneer je bijvoorbeeld onder de bank wilt schoonmaken of de steelstofzuiger gebruikt om gordijnen of spinnenwebben aan het plafond schoon te maken.

Verstelbare steel stofzuiger

Dyson V10: niet in hoogte verstelbaar

De Dyson V10 is niet verstelbaar in hoogte. Je past de steel niet aan jouw lichaamslengte aan zodat je comfortabel schoonmaakt. Ook het stofzuigen onder de bank of hoge kasten is minder gemakkelijk omdat je de lengte van de steel niet op de schoonmaaksituatie aanpast. Wil je spinnenwebben van de muur of het plafond verwijderen? Dan moet je de gehele stang optillen.

Schoonmaakresultaat

Verlichting AEG FX9

AEG FX9: verlichting in mondstuk

De AEG FX9 heeft verlichting in het mondstuk. Hierdoor zie je altijd waar het vuil ligt, ook wanneer je ‘s avonds in de schemering schoonmaakt. Handig, zo mis je geen enkel plekje. De zuigkracht pas je handmatig aan via de handgreep. Zo gebruik je de juiste zuigkracht voor elke schoonmaakklus.

Mini turboborstel Dyson V10

Dyson V10: turboborstel voor dierenharen

De Dyson V10 heeft een mini turboborstel waarmee je eenvoudig hardnekkige dierenharen van de meubels of trap verwijdert. Deze borstel heeft een ronddraaiende middenborstel zodat vuil en haren sneller opgepakt en opgezogen worden. Een onmisbare accessoire als je katten of honden thuis hebt rondlopen.

Conclusie

De AEG FX9 scoort beter dan de Dyson V10 als we kijken naar wendbaarheid. Dit komt doordat je de hoogte van de steelstofzuiger eenvoudig aan jouw lengte aanpast. Ook is de motorunit te verplaatsen zodat hij minder zwaar aanvoelt tijdens het schoonmaken. De Dyson V10 heeft deze eigenschappen niet, maar wordt wel geleverd met een mini turboborstel. Dit krachtige accessoire maakt echt het verschil wanneer je een huisdier hebt rondlopen.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 15.478 beoordelingen