The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Gijs

Apple Watch Series 3 versus Apple Watch Series 4

Een groter scherm, uitgebreidere hartslagfuncties en nog meer nieuwe opties; dat is Apple Watch Series 4. Ik kijk op welke gebieden Apple Watch Series 4 verschilt van Apple Watch Series 3. In dit artikel ga ik naast de verschillen op zoek naar de overeenkomsten tussen deze 2 smartwatches. Ook laat ik je weten of ik het waard vind te upgraden naar de nieuwste serie.

Apple Watch Series 3

  • Waterdicht tot 50 meter
  • Meet hartslag, slaap, stappen, calorieverbranding en luchtdruk
  • Hoge helderheid display (1000 nits)
329,-
op voorraad
  • Dankzij de ingebouwde luidspreker en microfoon bel je via je smartwatch.
  • De geïntegreerde hartslagsensor meet je hartslag via je pols.
  • Dankzij de gps sensor toont de smartwatch je snelheid, afgelegde afstand en route.

Apple Watch Series 4

  • Apple Watch alarmeert vooraf ingestelde contacten wanneer hij een val registreert.
  • Je ontvangt bij hoge of lage hartslag een melding dankzij de verbeterde hartslagsensor.
  • Dankzij de gps sensor toont de smartwatch je snelheid, afgelegde afstand en route.

Uiterlijk

Het uiterlijk van Apple Watch Series 3

Apple Watch series 3 is verkrijgbaar in 2 verschillende maten: 38 of 42 millimeter. De horlogekast 11,4 millimeter dik en is verkrijgbaar in de kleuren Space Gray en Zilver. Qua horlogebandjes kan ik kiezen uit veel verschillende soorten. Van silliconen tot aan nylon en van leer tot aan aluminum. Ik kan altijd kiezen uit een bandje dat bij mij past.

Het uiterlijk van Apple Watch Series 4

Ook Apple Watch Series 4 is verkrijgbaar in 2 verschillende maten. In vergelijking met Apple Watch Series 3 is de vernieuwde horlogekast wel groter: ik heb de keuze uit 40 en 44 millimeter. Ook kan ik naast een Zilveren of Space Gray Apple Watch 4 kiezen voor een nieuwe Gouden variant. Ondanks het grotere formaat passen bandjes van de Series 3 wel nog steeds. Heb je een 38 millimeter bandje dan past deze gewoon op de nieuwe 40 millimeter variant.

Scherm

Het scherm van Apple Watch Series 3

Het scherm van Apple Watch Series 3 is hetzelfde als dat van Series 2. Ik heb de keuze uit een 38 millimeter scherm met een resolutie van 272 x 340 pixels 42 millimeter variant met een resolutie van 312 x 390 pixels. Zelfs in het volle zonlicht kan ik de Apple Watch Series 3 goed aflezen dankzij de 1000 nits lichtsterkte.

Het scherm van Apple Watch Series 4

Ondanks dat de breedte afmeting van Apple Watch 4 gelijk is gebleven met voorgaande Apple Watch generaties, is de lengte en daarmee het scherm groter (langer) geworden. Het scherm is zo'n 40 procent groter. Hierdoor scroll ik minder om bijvoorbeeld mijn berichten of notificaties te lezen. Ook is er meer ruimte op het scherm voor apps.

Hartslagfuncties

De hartslagfuncties van Apple Watch Series 3

Met Apple Watch Series 3 richt Apple zich naast fitheid, steeds meer op gezondheid. Zo is er met Apple Watch Series 3 meer aandacht voor het registreren van je hartslag. De nieuwe Apple Heart Story app laat niet alleen mijn hartslag per minuut zien, maar ook mijn hartslagritme tijdens de dag. Ook ontvang ik een melding als ik een hoge hartslag heb terwijl ik niet aan het sporten ben.

De hartslagfuncties van Apple Watch Series 4

De verbeterde hartslagsensor heeft 3 nieuwe functies. Zo ontvang ik een melding bij een hoge én lage hartslag. Ook controleert de Apple Watch 4 je hartritme en ontvang je ook een notificatie wanneer deze onregelmatig is. Daarnaast beschikt de hartslagsensor over technologie om een hartfilmpje (ECG) te maken. ECG is helaas nog niet mogelijk in Nederland.

Processor

De processor van Apple Watch Series 3

In Apple Watch Series 3 zit een S3 processor. Deze processor is 70 procent sneller dan die van de Series 2. Ook zorgt de ingebouwde W2 chipset voor 50 procent meer energiebesparing bij het gebruik van wifi. Door deze vernieuwde chips open ik apps sneller, schakel ik sneller tussen verschillende apps en gaat de batterij van mijn Watch Series 3 langer mee dan die van Apple Watch Series 2.

De processor van Apple Watch Series 4

Apple Watch Series 4 beschikt over een 2 keer snellere processor, namelijk een S4 dual-core processor. Dual-core betekent dat er 2 processorkernen in 1 processor zitten. Deze chip is stuurt alles wat je met je Apple Watch 4 wil doen aan. Ik schakel dus nog sneller tussen apps en open deze ook sneller.

Hoogtemeter en valdetectie

De hoogtemeter van Apple Watch Series 3

De grootste verbetering van Apple Watch 3 is de barometrische hoogtemeter. Hiermee meet ik bijvoorbeeld hoeveel traptreden ik loop op een dag. Bij Apple Watch Series 2 werd deze data gebruikt van iPhone. Nu is het dus mogelijk om te zien hoeveel traptreden ik beklim zonder dat ik daar iPhone voor in mijn zak heb.

De valdetectie van Apple Watch Series 4

Wanneer ik hard val terwijl ik Apple Watch Series 4 draag, wordt dit geregistreerd. Watch Series 4 geeft vervolgens een tikje op mijn pols, laat een alarm afgaan en laat mij een melding zien. In deze melding geef ik aan of alles goed gaat of dat 112 gebeld moet worden. Wanneer ik een minuut lang niet beweeg belt Watch Series 4 automatisch het alarmnummer. Ook krijgen contactpersonen uit mijn Medical ID een bericht.

Conclusie

De grotere horlogekast, en dus het grotere scherm, verbeterde hartslagfuncties en de valdetectie maken het voor mij waard om naar Apple Watch Series 4 te upgraden. Niet alleen werkt een groter scherm makkelijker, ook vind ik het het grotere horloge er beter uitzien om mijn pols. Daarnaast geven de meldingen bij een hoge of lage hartslag en melding bij een serieuze val een veilig gevoel. Al hoop ik natuurlijk dat ik deze meldingen nooit te zien krijg. Een extra pluspunt is dat Watch Series 4 weer sneller is dan 3. Kortom, Apple Watch Series 4 is een waardige opvolger!

Gijs
Artikel van:
Gijs Apple specialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 21.935 beoordelingen