The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Vergelijk de Canon EOS 1300D met de Nikon D3300

De Nikon D3300 is al enige tijd niet meer leverbaar. Voor wie op zoek is naar een instapmodel in dezelfde prijsklasse, is de Canon 1300D een goede optie. De verschillen tussen de twee spiegelreflexcamera's zijn hieronder uiteengezet. Na het lezen weet je precies waarom de Canon 1300D inderdaad een goede vervanger is voor de Nikon D3300.

In het kort

Canon 1300D Nikon D3300
Hulpstand Ja Ja
24,2 megapixel sensor Nee Ja
Draadloos verbinden Ja Nee
Inklapbare lens Nee Ja
Kantelbaar scherm Nee Nee
Microfoonaansluiting Nee Ja

Hulpstand

Hulpstand Canon 1300D

Canon 1300D

Camera handmatig leren instellen

De Creative assistant modus vertelt je hoe je de camera handmatig instelt en hoe je via de juiste instellingen het gewenste effect bereikt. Verder kent het toestel diverse scènemodi waarin de camera in allerlei gebruikssituaties automatisch de juiste foto maakt. Met de overige standen fotografeer je deels of geheel handmatig.

Hulpstand Nikon D3300

Nikon D3300

Uitgebreide uitleg bij alle opties

Dit toestel onderscheidt zich van andere instapmodellen door de uitgebreide Guide modus. Deze stand is een handleiding voor de camera die je leert wat je in welke situatie moet doen. Daarnaast vind je bij iedere handmatige instelling uitgebreide uitleg. Zo maak je jezelf beter in het maken van foto's.

Lichtgevoeligheid

Canon 1300D

ISO bereik tot 12800

Hoewel de camera een ISO bereik tot 12800 heeft, presteert hij niet optimaal bij weinig licht. Dit komt deels door de relatief kleine beeldsensor van 18 megapixels. Bij het gebruik van de maximale ISO waarde ontstaat er ruis op de foto

Nikon D3300

ISO bereik tot 12800

De camera presteert relatief goed bij weinig licht door een maximaal ISO bereik van 12800 en de 24,2 megapixels beeldsensor. Hoewel er bij de hoogste ISO waarde ruis ontstaat op de foto.

Verbinden met smartapparaat

Verbinden met telefoon Canon 1300D

Canon 1300D

Draadloos verbinden met telefoon of tablet

Je verbindt het toestel draadloos met je telefoon of tablet via wifi en NFC. Zo stuur je gemakkelijk foto's en video's door naar vrienden en familie. Daarnaast deel je de bestanden op deze manier direct via je sociale media kanalen.

Geen wifi en NFC Nikon D3300

Nikon D3300

Geen wifi en NFC connectiviteit

Het nadeel van deze camera is het ontbreken van een wifi en NFC connectiviteit en een kantelbaar scherm voor het maken van vlogs en selfies.

Ontwerp

Canon 1300D

Canon 1300D

Compacte spiegelreflexcamera

Het toestel is compact en licht van gewicht. Je pakt hem gemakkelijk met 1 hand op. Daarnaast heeft de camera een fijne ergonomie. Als je hem in de hand hebt, zijn de knoppen met duim en wijsvinger te bedienen.

Nikon D3300

Nikon D3300

Compacte spiegelreflexcamera

Verder is de body lekker compact, je pakt hem gemakkelijk op met 1 hand. Daarnaast maak je de lens compact door hem via de lockstand als het ware in te klappen als je de camera uit hebt staan.

Scherm

Scherm Canon 1300D

Canon 1300D

Scherm is niet draai- of kantelbaar

De camera heeft een display van goede beeldkwaliteit waarop je de foto's scherp ziet. Het scherm is niet draai- of kantelbaar waardoor het toestel minder geschikt is voor het maken van selfies en vlogs.

Scherm Nikon D3300

Nikon D3300

Scherm is niet draai- of kantelbaar

De camera heeft een scherm van 3 inch waar alle informatie en beelden goed op te zien zijn. Ook krijg je een heldere weergave van je foto's te zien. Het scherm is niet draai- of kantelbaar waardoor je er minder makkelijk selfies en vlogs mee maakt.

Uitbreiden

Lenzen en accessoires Canon

Canon 1300D

Diverse lenzen en accessoires

Voor dit model zijn veel lenzen en accessoires beschikbaar. Alle EF en EFS lenzen passen er op waardoor je voor bijna elke gebruikssituatie de juiste lens kiest. Daarnaast heb je de mogelijkheid tot het plaatsen van een externe flitser. Het aansluiten van een microfoon is helaas niet mogelijk.

Lenzen en accessoires Nikon

Nikon D3300

Diverse lenzen en accessoires

Bovenop de camera is ruimte voor een externe flitser. Voor het filmen sluit je een externe microfoon aan waarmee je de geluidskwaliteit verbetert. De camera breid je gemakkelijk uit met diverse lenzen zodat je altijd de juiste lens mee neemt tijdens het fotograferen.

Conclusie

Net als de Nikon D3300 is de Canon 1300D door de hulpstand een geschikte spiegelreflexcamera voor de beginnende fotograaf. Hoewel je bij het Nikon model uitgebreide uitleg kreeg bij iedere instelling, leert de Canon camera je alleen hoe je de camera handmatig instelt. Verder verschillen de twee modellen niet heel erg van elkaar. Het grootste verschil zit 'm in de connectiviteit, de Canon 1300D kun je wel draadloos verbinden met je smartapparaat en de Nikon D3300 niet.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.570 beoordelingen