The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Giovanni

Vergelijk de Oculus Quest 2 en Oculus Quest

Groot nieuws binnen de virtual reality wereld, want de opvolger van de Oculus Quest is er: de Oculus Quest 2. Deze nieuwe Oculus VR bril is lichter in gewicht, waardoor hij comfortabeler op je hoofd zit. Ook beschikt de Quest 2 over een Fast Switch - lcd scherm. Het voordeel daarvan en de andere verschillen leggen we hier uit.

Oculus Quest 2 256GB

3664 x 1920 resolutie | Fast switch - lcd scherm | Geschikt voor brildragers
449,-
op voorraad
  • Door het lichtere gewicht van 503 gram, game je met meer comfort.
  • Het Fast Switch - lcd scherm van de Quest 2 heeft meer pixel dichtheid en een snelle reactiesnelheid.
  • Door de speakers in de hoofdband heb je geen extra koptelefoon nodig.
  • Om games van de Oculus Rift S te spelen op de Quest 2 heb je een Link cable nodig.

Vergelijking tussen de Oculus Quest 2 en de Oculus Quest

Oculus Quest 2 Oculus Quest
Resolutie 3664 x 1920 pixels 2880 x 1600 pixels
Schermtype Fast Switch - lcd OLED
Verversingssnelheid 90Hz 72Hz
Gewicht 503 gram 571 gram

De resolutie

resolutie Quest 2

Quest 2: 3664 x 1920 pixels

De Oculus Quest 2 heeft een Fast Switch - lcd scherm met een resolutie van 3664 x 1920, wat bijna gelijk is aan 4K. Daarmee heeft de Quest 2 een hogere resolutie dan zijn voorganger. Zo zie je een in-game karakter bijna 4x scherper dan op een full hd scherm. Gaming is daardoor nog realistischer.

Resolutie quest

Quest: 2880 x 1600 pixels

De Oculus Quest beschikt over 2 losse OLED schermen, die gecombineerd een resolutie van 2880 x 1600 opleveren. Daarmee kun je de resolutie vergelijken met een Retina scherm van een MacBook Pro. De scherpte van het beeld is daarmee ongeveer 2x hoger dan een full hd scherm.

Het schermtype

Scherm Quest 2

Quest 2: enkel Fast Switch - lcd

Het Fast Switch - lcd scherm van de Quest 2 heeft meer pixel dichtheid en een snelle reactiesnelheid. Zo zijn de kleuren intens wat zorgt voor een kleurrijke omgeving in-game.

Scherm Quest

Quest: dubbel OLED scherm

De Oculus Quest heeft een dubbel OLED display. Dit schermtype zorgt voor natuurgetrouwe kleuren, omdat iedere pixel afzonderlijk aangestuurd wordt. Daardoor is de kleur zwart op een OLED scherm ook echt zwart. Het contrast is daardoor ook goed van het beeld.

De verversingssnelheid

Verversingssnelheid Quest 2

Quest 2: geschikt voor snelle games

De Oculus Quest 2 ververst het scherm met 90Hz. Dat zorgt ervoor dat snelle games als shooters vloeiender worden weergegeven. Door de hogere frame rate per seconde ziet het beeld er minder vaag uit bij een vlotte animatie. Daardoor heb je ook minder last van motion sickness.

Verversingssnelheid Quest

Quest: minder geschikt voor snelle games

Het OLED scherm van de Oculus Quest ververst met 72Hz. Daarmee is de verversingssnelheid lager dan van de Quest 2. Dit heeft als gevolg dat de frame overgangen bij een snelle animatie er minder vloeiend uitzien. Daardoor is de Oculus Quest minder geschikt voor het spelen van een game met snel bewegende beelden.

Het gewicht

Gewicht Quest 2

Quest 2: lichter en comfortabeler

De Oculus Quest 2 weegt minder dan zijn voorganger, met 503 gram. Dat maakt deze bril ruim 10 procent lichter dan de eerste generatie Quest. Daardoor biedt de Oculus Quest 2 meer comfort tijdens het gebruik. Een langere virtuele gamesessie geeft daardoor minder klachten aan de nekspieren.

Gewicht Quest

Quest: aan de zwaardere kant

Deze eerste generatie van de Oculus Quest is met 571 gram aan de zwaardere kant voor VR brillen. Doordat de bril zonder computer werkt, beschikt hij over een eigen videokaart en actieve koeling. Daardoor vraagt deze bril meer van je nekspieren wanneer je hem draagt.

Conclusie

Hoewel het ontwerp deels gelijk gebleven is, zijn er best wat veranderingen doorgevoerd in de Oculus Quest 2. Waar de Quest een dubbel OLED scherm heeft, is met de Quest 2 de overstap gemaakt naar één Fast Switch - lcd scherm. Daardoor is de resolutie van de Quest 2 hoger. Ook zijn de field of view en het gewicht zijn verbeterd. Daarmee heeft Oculus de belangrijkste punten van feedback op de Quest aangepakt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.771 beoordelingen