The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Vergelijk de Sony AG9 met de AG8 OLED tv’s

In dit artikel vergelijken we de Sony AG9 en AG8 OLED tv's met elkaar. De AG8 is niet meer leverbaar, maar de AG9 is nog steeds een uitstekende keuze is voor een OLED tv. De AG9 levert in vergelijking met de AG8 betere beeld- en geluidsprestaties. Deze tv heeft een verbeterd geluidssysteem en de X1 Ultimate processor die beelden extra gedetailleerd en kleurrijk maakt. In deze vergelijking licht ik de belangrijkste verschillen uit.

Sony AG9

4K (UHD), UHD premium | Smart tv: Android | 100 Hertz
Adviesprijs 1.999,- 1.699,-
op voorraad
  • Het OLED scherm levert perfect zwarte beelden en een krachtig contrast.
  • De X1 Ultimate processor creëert meer scherpte, kleuren en contrast dan de X1 Extreme.
  • Het Acoustic Surface+ geluidsyssteem maakt de tv geschikt als center speaker in een home cinema set.
  • Door de Dolby Atmos ondersteuning klinkt het geluid extra ruimtelijk.
  • De tv heeft energieklassse B en is daardoor niet zo energiezuinig als tv’s met energieklasse A.

Belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen de Sony AG9 en de AG8

Sony AG9 Sony AG8
Schermtype OLED OLED
Processor X1 Ultimate X1 Extreme
Geluidssysteem Acoustic Surface+ Acoustic Surface
Gekalibreerd voor Netflix Ja Nee
Dolby Atmos Ja Nee
Afstandsbediening Premium Standaard
Smart Platform Android Android

De beeldverbetering van de processor

Sony processor

De processor van een tv verbetert elke beeldeigenschap, zoals de scherpte en het contrast. Met de AG9 haal je Sony’s beste processor in huis, de X1 Ultimate. Deze heeft dubbel zoveel rekenkracht als de X1 Extreme processor van de AG8. Beelden zijn hierdoor extra kleurrijk en gedetailleerd. Dit komt mede doordat deze processor de Object-based Super Resolution techniek aanstuurt. Hiermee verbetert de tv de scherpte van elk individueel object in een beeld, van een vaas tot een bloemblad.

Acoustic Surface geluidssysteem

Sony acoustic surface

Beide televisies beschikken over het Acoustic Surface geluidssysteem, waarbij de speakers achter de tv zitten. Het lijkt hierdoor alsof het geluid rechtstreeks uit het scherm komt. Dit zorgt voor een realistische stereoweergave. Het Acoustic Surface+ systeem van de AG9 bevat een extra subwoofer, waardoor het geluid krachtiger klinkt. Als extra voordeel is de AG9 geschikt als center kanaal in een stereo of surround speakerset. De tv neemt dan alleen de productie van heldere vocalen en effecten voor zijn rekening.

De AG9 is gekalibreerd voor Netflix

Sony gekalibreerd voor Netflix

Wanneer je met de AG9 naar een Netflix serie kijkt, vind je een speciale Gekalibreerd voor Netflix modus in het menu. Met deze modus past de tv automatisch de kleurweergave en het contrast aan. Als resultaat komt de beeldkwaliteit zo dicht mogelijk in de buurt bij de intentie van de filmmaker. De AG8 beschikt niet over deze optie.

Dolby Atmos ondersteuning voor de AG9

Dolby Atmos Sony AG9

De AG9 ondersteunt Dolby Atmos en geeft daardoor een ruimtelijker geluid weer. De AG8 heeft deze ondersteuning niet. Dolby Atmos is een audiotechniek die geluid via het plafond naar je kijkpositie weerkaatst. Op deze manier klinkt een film of serie extra realistisch. Het lijkt bijvoorbeeld of een helikopter echt over je heen vliegt. Om optimaal van Dolby Atmos te genieten, sluit je de tv aan op een speakerset die deze techniek ook ondersteunt. Met speakers achter en boven je positie creëer je een echt thuisbioscoop geluid.

Afstandsbediening

Afstandsbediening Sony AG9 AG8

Vergeleken met de Sony OLED tv’s van vorig jaar is de afstandsbediening van de AG8 ongewijzigd. De afstandsbediening van de AG9 is daarentegen volledig vernieuwd, waardoor hij beter bij het premium uiterlijk van de tv past. Terwijl de afstandsbediening van de AG8 een rubberen bovenkant heeft, is het exemplaar van de AG9 stijlvol afgewerkt met geborsteld metaal. De klassieke drukknoppen staan iets verder uit elkaar, zodat de kans kleiner is dat je een verkeerde indrukt. Dat is wel zo gebruiksvriendelijk.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Laurence
Artikel van:
Laurence Televisiespecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.522 beoordelingen