The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Vergelijk de Sony CyberShot DSC-RX100 met de DSC-RX100II en de DSC-RX100III

Ben je op zoek naar een compact camera uit de Sony RX100 serie, maar weet je niet welke je moet kiezen? Op het eerste gezicht lijken de camera's hetzelfde. Als je de specificaties gaat bekijken zijn ze echter toch verschillend. In dit artikel leggen we uit wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de Sony CyberShot DSC-RX100, RX100II en RX100III.

Sony CyberShot DSC-RX100

20,2 megapixel CMOS beeldsensor | 3,6x optische zoom | Fotograferen in RAW | Full HD videofunctie | Maximaal diafragma f/1.8
Adviesprijs 319,- 279,-
niet meer leverbaar
 • Dankzij de relatief grote sensor maak je scherpe foto's, ook als er weinig licht aanwezig is.
 • Je neemt de compacte camera gemakkelijk mee in je jaszak of tas.
 • De camera beschikt over uitgebreide instellingsmogeljikheden voor creatieve foto's.
 • Je kunt de camera niet verbinden met wifi of bluetooth om je opnames draadloos te verzenden.
 • Een kantelbaar scherm ontbreekt.

Sony CyberShot DSC-RX100 II

20,2 megapixel CMOS sensor | 3,6x optische zoom | Wifi en NFC | Full HD videofunctie | Maximaal diafragma f/1.8
Adviesprijs 429,- 349,-
niet meer leverbaar
 • Met de geavanceerde sensor van de camera en grote lensopening maak je zelfs 's nachts scherpe foto's.
 • Op donkere locaties gebruik je een externe flitser om je onderwerp goed te belichten.
 • Via wifi stuur je draadloos je foto's en video's naar je smartphone of tablet.
 • Het scherm van de camera is niet 180 graden kantelbaar voor het maken van vlogs en selfies.

Sony CyberShot DSC-RX100 III

20,1 megapixel CMOS sensor | 2,9x optische zoom | Wifi en NFC | Full HD videofunctie | Maximaal diafragma f/1.8
479,-
tijdelijk uitverkocht
 • De sensor van deze camera vangt 4 keer meer licht dan standaard sensoren, waardoor je in diverse lichtsituaties fotografeert.
 • Je hebt de mogelijkheid om macrofoto's te maken van bijvoorbeeld bloemen of insecten.
 • Met het 180 graden kantelbare scherm maak je gemakkelijk selfies en vlogs.
 • De camera heeft geen externe microfoon om de geluidskwaliteit van je video's te verbeteren.
 • Het zoombereik van de lens is minder groot dan dat van de RX100 en RX100 II

In het kort

Sony CyberShot DSC-RX100 Sony CyberShot DSC-RX100II Sony CyberShot DSC-RX100III
Sensor BSI CMOS Exmor R CMOS Exmor R CMOS
Aantal megapixels 20,2 20,2 20,1
Kantelbaar scherm Nee Ja Ja
Viewfinder Nee Optioneel Ja
Accessoireschoen Nee Nee Ja
Wifi Nee Ja Ja
Maximale ISO waarde 12800 25600 25600

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit RX100

DSC-RX100: goede kwaliteit beeldsensor

De Sony CyberShot DSC-RX100 heeft vergeleken met andere compact camera's een relatief grote sensor van 1 inch. Dankzij deze sensor is de camera lichtsterk. In combinatie met de grote diafragma opening van de lens, fotografeer je scherp op locaties waar weinig licht aanwezig is. De lens heeft een bereik van 28-100mm, waarmee je inzoomt op onderwerpen die zich in de verte bevinden. Bewegingsonscherpte wordt verminderd door de ingebouwde beeldstabilisatie. Dit is handig als je uit de hand fotografeert.

Beeldkwaliteit RX100II

DSC-RX100 II: geavanceerde beeldsensor

Met de Sony CyberShot DSC-RX100II maak je scherpe foto's dankzij de geavanceerde 1 inch sensor. Deze sensor vangt meer licht dan die van de RX100. Je maakt hiermee zelfs 's nachts scherpe foto's. De lens heeft een grote diafragma opening. Hierdoor komt er veel licht naar binnen. Met het zoombereik van 28-100mm fotografeer je diverse onderwerpen, van dichtbij en veraf. Ook de RX100II heeft ingebouwde beeldstabilisatie, die bewegingsonscherpte vermindert als je uit de hand fotografeert.

Beeldkwaliteit RX100III

DSC-RX100 III: geavanceerde beeldsensor

Je maakt scherpe foto's in diverse lichtsituaties met de Sony CyberShot DSC-RX100III. Dit komt door de geavanceerde 1 inch sensor die 4 keer meer licht vangt dan standaard sensoren. De snelle beeldprocessor verwerkt het beeld tot een foto met weinig ruis. Het bereik van de lens is 24-70mm, dat is minder groot dan bij de RX100 en RX100II. Je maakt wel macrofoto's met deze camera. Hiermee breng je de kleinste details levensgroot in beeld. Ook deze camera heeft ingebouwde beeldstabilisatie.

Gebruiksgemak

Gebruiksgemak RX100

DSC-RX100: geen kantelbaar scherm

Je neemt de Sony CyberShot DSC-RX100 gemakkelijk mee op reis dankzij het compacte formaat. De camera past bijvoorbeeld in je jaszak of tas. Ondanks de uitgebreide instellingsmogelijkheden is de RX100 gebruiksvriendelijk. Dit komt door de overzichtelijke bedieningsknoppen en het instelwiel. Je gebruikt het scherm om het kader van je foto te bepalen. Als de zon schijnt, kan het ontbreken van de viewfinder een nadeel zijn. Het is op een zonnige dag door reflecties lastiger om op het scherm te kijken.

Gebruiksgemak RX100II

DSC-RX100 II: kantelbaar scherm

De RX100II is even groot als de RX100 en neem je gemakkelijk mee op pad. Deze compact camera beschikt over een kantelbaar scherm, waardoor je bijvoorbeeld vanuit een laag standpunt fotografeert. Het scherm is niet 180 graden kantelbaar om selfies en vlogs op te nemen. Via het scherm bepaal je het kader van je foto. Je bedient de RX100II hetzelfde als de RX100, eenvoudig met veel instellingsmogelijkheden. Daarnaast sluit je een externe flitser of microfoon aan om je video's te verbeteren.

Gebruiksgemak RX100III

DSC-RX100 III: 180 graden kantelbaar scherm

Ook de Sony CyberShot DSC-RX100III is bijna even groot als zijn voorgangers, het verschil is nog geen millimeter. De camera is alleen een halve centimeter dieper. Het scherm van de RX100III is 180 graden kantelbaar, wat de camera geschikt maakt om vlogs en selfies op te nemen. Het nadeel is dat je geen externe microfoon kunt aansluiten om de geluidskwaliteit van je vlogs te verbeteren. Naast het scherm, gebruik je de viewfinder om het kader van je foto te bepalen.

Connectiviteit

Connectiviteit RX100

DSC-RX100: geen draadloze verbinding

Het is niet mogelijk om de RX100 via wifi te verbinden met je smartphone of tablet. De camera heeft ook geen bluetooth om je foto's draadloos te verzenden. Als je jouw gemaakte beelden op je computer of laptop wilt zetten, sluit je de camera op het apparaat aan via een usb kabel.

Connectiviteit RX100II

DSC-RX100 II: wifi en NFC

De Sony CyberShot DSC-RX100II beschikt over wifi en NFC. Beide connectiemogelijkheden gebruik je om je foto's draadloos naar je smartphone of tablet te sturen. Op die manier stuur je de foto's die je hebt gemaakt direct naar je familie en vrienden. Via wifi is het ook mogelijk om je camera te verbinden met de Sony PlayMemories app. Je bestuurt hiermee de camera op afstand.

Connectiviteit RX100III

DSC-RX100 III: wifi en NFC

Via wifi en NFC stuur je draadloos foto's en video's naar je compatibele televisie of Android smartphone of tablet. Zo laat je jouw beelden gemakkelijk zien aan familie en vrienden of deelt ze op social media. Je maakt daarnaast verbinding met je smartphone via de Sony PlayMemories app. Hiermee bestuur je de Sony CyberShot DSC-RX100III op afstand en pas je de instellingen aan.

Manon
Artikel van:
Manon Cameraspecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.224 beoordelingen