The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kasper

Vergelijking van de Oculus Quest en de Oculus Go

Na de Oculus Go is de nieuwe Oculus VR-bril, de Oculus Quest, op de markt gekomen. Beide brillen zijn draadloos en los van andere hardware te gebruiken. Wat onderscheidt de Quest en de Go van elkaar? Je leest er meer over in deze vergelijking.

Oculus Quest

1600 x 1440 resolutie per oog | OLED scherm | Geschikt voor brildragers
519,-
niet meer leverbaar
  • De Quest heeft geen pc nodig om te werken, zodat je overal aan de gang gaat met de Quest.
  • Met 4 camera's op de voorkant creëert de Quest SDOF voor realistische bewegingen in-game.
  • Bewegingen met je handen vertalen de controllers nauwkeurig in de virtuele wereld.
  • De verversingssnelheid is met 72Hz lager dan andere VR-brillen.

Oculus Go

2560 x 1440 Fast switch LCD | Geen pc of mobiele telefoon vereist | Inclusief touch controller (1x)
219,-
niet meer leverbaar
  • De Go heeft geen pc nodig om te werken, zodat je overal aan de gang gaat met de Go.
  • Met een resolutie van 2560 x 1440 met een pixeldichtheid van 538 PPI komen de virtuele omgeving en apps scherp in beeld.
  • Door het opzetstuk is de Go ook geschikt voor brildragers.
  • De lenzen van de Oculus Go zijn niet af te stellen; hierdoor moet je de juiste kijkhoek vinden terwijl je de hoofdbanden afstelt.

De vergelijking

Oculus Quest Oculus Go
Display 2880 x 1600 pixels 2560 x 1440 pixels
Verversingssnelheid 72Hz 60Hz
Intern geheugen 64 of 128 GB 32 of 64 GB
Audio Geïntegreerd Geïntegreerd
Gewicht 470 gram 468 gram
Aantal controllers 2 1

Het display

Display Oculus Quest

Quest: 2 OLED displays

De Oculus Quest heeft 2 OLED displays die samen voor een totale resolutie zorgen van 2880 x 1600 pixels. Hierdoor heeft de Quest de hoogste pixeldichtheid van alle Oculus brillen. Qua verversingssnelheid tikt de Quest de 72 hertz aan. Dat is aanzienlijk minder dan de originele Oculus Rift bijvoorbeeld, maar daar krijg je wel een grotere field of view voor terug.

Scherm Oculus Go

Go: enkel lcd scherm

Net als de Oculus Rift en Rift S heeft de Oculus Go een enkel lcd scherm. De totale resolutie bedraagt 2560 x 1440 pixels, wat een stukje lager is dan die van de Quest dus. Ook ligt de verversingssnelheid van het display op 60 hertz ten opzichte van de 72 Hz die de Quest heeft. De Go is op dit vlak een tikkeltje minder krachtig dan de Quest. Wel is de Go daarom ook wat goedkoper.

Intern geheugen

Quest games spelen

Quest: 64 of 128 GB opslag

De Quest is uitgekomen in 2 varianten: eentje met 64 GB opslag en eentje met 128 GB opslag. In dit opzicht lijken de Quest en Go erg op elkaar, omdat ze allebei intern geheugen hebben om je games op te bewaren. Een ander punt waarop de brillen op elkaar lijken is de geïntegreerde audio. In zowel de Quest als de Go is de audio ingebouwd waardoor je geen extra hoofdtelefoon nodig hebt.

Controller gebruiken VR

Go: 32 GB of 64 GB opslag

De Go is verkrijgbaar in de 32 GB en 64 GB varianten. Het interne geheugen is nodig om je media en games op te bewaren. De Go heeft immers geen externe hardware nodig om hem optimaal te gebruiken. Omdat het geluid en je games beide uit de Go zelf komen, gebruik je de bril overal waar je wil.

Controllers en gewicht

Controller virtuele realiteit

Quest: in elke hand een controller

De meeste brillen van Oculus hebben 2 controllers om je games te bedienen. In dat opzicht is de Quest dus geen uitzondering. Dit heeft ook te maken met de six degrees of freedom ondersteuning, die alle bewegingen die je met onder andere je armen maakt registreert. De Go heeft dat niet, dus daar heb je maar één controller nodig. Qua gewicht zijn de Go en de Quest even zwaar: allebei zo’n 470 gram.

Bediening online games

Go: één controller

Om de Go te gebruiken heb je maar 1 controller nodig. In tegenstelling tot de Quest heeft de Go namelijk geen six degrees of freedom ondersteuning. De enkele controller is daarom het enige wat je behalve de Go nodig hebt om het apparaat te gebruiken. Dit maakt het ook makkelijker om de Go mee te nemen, aangezien een enkele controller makkelijk in een tas past.

Conclusie

De Oculus Quest en de Oculus Go lijken in veel opzichten op elkaar. Ze zijn allebei draadloos, hebben geïntegreerde audio en wegen ongeveer evenveel. Het verschil tussen de 2 zit hem in de opslagcapaciteit, het aantal controller dat je nodig hebt en de displays. Qua beeldkwaliteit wint de Quest het van de Go, maar de Go is dan ook bedoeld als instapmodel. Beide brillen zijn al met al uitermate geschikt voor een on the go VR ervaring.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.308 beoordelingen