The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nicole

Ortlieb Back-Roller Classic vs. Back-Roller City

Je fietst graag en zoekt een goede fietstas voor op je bagagedrager. De kans is groot dat je bij de Ortlieb Back-Roller City of de Ortlieb Back-Roller Classic uitkomt. De Ortlieb-Roller lijn dankt zijn naam aan de manier van sluiten: je rolt de bovenzijde van de tas 3 keer om en klikt de sluiting vast. Door de tas goed op te rollen, weet je zeker dat er geen water in de tas regent. Zowel de Classic als de City zijn van hetzelfde waterdichte materiaal gemaakt en lijken als 2 druppels water op elkaar. Waar blijkt het verschil tussen de Classic en de City dan uit? In dit artikel ga ik in op deze verschillen.

Meerdaagse tochten of dagelijkse gebruik

Ortlieb Back-Roller Classic

Ortlieb Back-Roller Classic

Met de Ortlieb Back-Roller Classic is het allemaal begonnen voor het Duitse Ortlieb. De tas is vooral onder wereldfietsers en vakantiefietsers populair en staat onder woestijnachtige en Siberische weersomstandigheden zijn mannetje. De tas beschikt over een extra steekvak, waarin documenten of een laptop veilig en droog op de plaats van bestemming aankomen. Verder heeft de Classic een draagriem, met een dubbele functie. Je gebruikt de tas als schoudertas waardoor je de Classic gemakkelijk met je meedraagt. En je gebruikt de riem, tijdens het fietsen, om de rolsluiting van de fietstas vast te zetten. Dit zorgt ervoor dat je de sluiting niet per se 3 keer hoeft te rollen om hem te sluiten.

Ortlieb Back-Roller City

Ortlieb Back-Roller City

De 480 gram lichtere Ortlieb Back-Roller City is minder geschikt voor gebruik tijdens meerdaagse tochten. De City gebruik je voor een picknick in het bos, je boodschappen of voor je sportspullen. De Fietstas heeft geen draagriem, waardoor je de fietstas drie keer om moet rollen te sluiten. Dit is vervelend als je snel iets wilt pakken. Bovendien draag je je de tas niet over je schouders bij je, wat met name met overnachten onpraktisch is. Dan wil je je spullen gemakkelijk bij je dragen. Met name na een lange dag fietsen. De city beschikt niet over een extra vak voor je waardevolle spullen. Dit alles maakt de City meer geschikt voor dagelijks gebruik dan meerdaagse voor langere tochten.

Bevestiging

Alle Ortlieb fietstassen bevestig je aan je fiets met het door Ortlieb zelf ontwikkelde Quick-Lock Systeem. De Ortlieb Classic bevestig je met de Quick-Lock 2.1 en de Ortlieb Classic bevestig je met het Quick-Lock 1.0 Systeem. Beide systemen zijn gemakkelijk in gebruik, maar verschillen in detail behoorlijk van elkaar; de Quick-Lock 2.0 is de opvolger van de 1.0.

Ortlieb Classic: Quick-Lock 2.1

Met Quick-Lock 2.1 plaats je de fietstas gemakkelijk op de buizen van je bagagedrager, met haken die zich automatisch openen en sluiten. Je wijzigt de standen van de bevestigingscomponenten van de 2.1 zonder gereedschap. Je hoeft alleen met de hand aan de schroeven te draaien. En door de verschillende grote inzethaken verstel je het haaksysteem, zodat ze je fietstas op een bagagedrager met een buisdiameter van 8-16 millimeter plaatst. De onderste haak, bevestigd op een ellipsvormige rail, verstel je horizontaal en verticaal en draai je met stappen van 15 graden. Erg handig voor als van fiets wisselt of geen doorsnee maat bagagedrager hebt.

Ortlieb City: Quick-Lock 1.0

De Quick-Lock 1.0 bevestig je in beginsel op dezelfde wijze als de 2.0, maar is minder flexibel te plaatsen op bagagedragers die afwijken van de standaard norm. Ten eerste stel je de bevestingingscomponenten niet zonder gereedschap af. Je hebt hier een inbussleutel met een dikte van 3 millimeter nodig. Ten tweede zit de onderste haak in een half ellipsvormige rail, die je horizontaal en verticaal verstelt met stappen van 15°. De Quick-Lock 1.0 is minder gebruiksvriendelijk dan de 2.1 versie, maar past prima op een standaard stadsfiets. Wil je de standaardinstellingen veranderen, dan is dat lastiger en zijn de mogelijkheden beperkt.

Conclusie

De keuze tussen de Ortlieb Classic en de Ortlieb City is geen eenvoudige. De Classic is gebruiksvriendelijker en daardoor veelzijdiger. De Classic is gemakkelijker in gebruik tijdens fietstochten, omdat je de fietstas zonder fiets bij je draagt met de draagriem. Zowel de City als de Classic plaats je gemakkelijk op je bagagedrager. De Classic is met het Quick-Lock 2.1 systeem eenvoudig aan elk soort bagagedrager te bevestigen. De bevestigingscomponenten van het Quick-Lock 1.0 systeem van de City zijn minder flexibel en daarom is de city niet eenvoudig aan je bagagedrager aan te passen.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 17.000 beoordelingen