The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Wat betekent het vermogen van een stofzuiger?

2000 watt, 1600 watt, 550 watt: de waardes van het vermogen van een stofzuiger verschillen nogal. Maar wat betekent het precies? Hoeveel watt moet een stofzuiger hebben en wat houdt dit getal eigenlijk in? In dit artikel vertel ik je wat het vermogen van een stofzuiger precies is en vooral ook wat het niet is.

Wat is vermogen?

Het vermogen van een stofzuiger drukken we uit in wattage. Hiermee geven fabrikanten aan hoeveel energie er nodig is om de motor in de stofzuiger te laten werken. Met andere woorden: hoe hoger het vermogen van de stofzuiger, hoe meer energie deze verbruikt.

Wat betekent het vermogen voor het zuigresultaat?

De algemene gedachte is dat een hoger vermogen zorgt voor meer zuigkracht. Dit is niet zo. Het juiste opzetstuk en een afgesloten luchtstroom hebben bijvoorbeeld meer invloed op het zuigresultaat dan het vermogen van de stofzuiger. Sinds september 2017 mogen er zelfs geen stofzuigers meer geproduceerd worden met een vermogen van meer dan 900 watt. Het zuigresultaat is van deze stofzuigers zeker niet minder. Wil je meer advies over wat de zuigkracht van een stofzuiger bepaalt, lees dan het adviesartikel.

Waar vind ik het vermogen van een stofzuiger?

Het energielabel bevat informatie over het vermogen van de stofzuiger. Dit energielabel vind je bij elke stofzuiger op onze site en klap je uit door op het energielabel naast de afbeelding te klikken. Je ziet dan het hele label. Je hebt voor het vermogen niet elk onderdeel van dit label nodig. We kijken alleen naar de energieklasse en het energieverbruik.

Het energielabel

Energieklasse

Hoe hoger het vermogen van een stofzuiger, hoe meer energie deze verbruikt en hoe 'slechter' deze scoort op het energielabel. Vind je het belangrijk dat een stofzuiger energiezuinig is, kies dan voor een stofzuiger vanaf energieklasse A+.

Energieverbruik

Het energieverbruik per jaar vind je onder de gekleurde energieklassen. Hoe hoger dit getal, hoe meer energie de stofzuiger verbruikt. Het aantal kWh/annum x 0,23 is het totaalbedrag aan energiekosten per jaar.


© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 37.397 beoordelingen