The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rowan

Wat is het verschil tussen een koolborstel- en een koolborstelloze wasmachine?

Bij het kopen van een wasmachine heb je keuze uit een koolborstelmotor en een koolborstelloze motor. Met een koolborstelloze motor heb je minder last van geluid, doordat er geen koolborstels aanwezig zijn. Binnen de koolborstelloze wasmachines zijn er ook nog Direct Drive modellen, die geen koolborstels én geen aandrijfriem hebben. In dit artikel lees je wat dit betekent en wat de verschillen zijn.

Soorten motoren

Koolborstelmotor Koolborstelloze motor Direct Drive (directe aandrijving)
Stil Nee Ja Ja
Energiezuinig Nee Ja Ja
Duurzaam Nee Ja Ja

Koolborstelloos: energiezuiniger en stiller

Wil je een wasmachine die stil en energiezuinig is, maar ook langer meegaat? Neem dan een wasautomaat met een koolborstelloze motor.

Wat zijn de verschillen?

Wasmachine met koolborstelmotor

Koolborstels: meer lawaai en slijtage

Bij een koolborstelmotor zitten er koolborstels rond de motor. Deze brengen elektriciteit over en zorgen ervoor dat de trommel draait. Een wasmachine met koolborstels maakt meer lawaai, verbruikt meer energie en slijt sneller. Dit komt doordat de koolborstels het motoranker raken, in tegenstelling tot een koolborstelloze wasmachine. Modellen met koolborstels zie je tegenwoordig steeds minder. Wel zijn ze goedkoper.

Koolborstelloze wasmachine

Koolborstelloos: stiller en minder slijtage

Wil je een wasmachine die minder geluid maakt, energiezuinig is en minder snel slijt? Neem dan een wasautomaat met een koolborstelloze motor. Hierbij zijn er geen koolborstels aanwezig, waardoor er minder wrijving en lawaai is. Handig wanneer je de wasmachine in de buurt van je slaapkamer zet. Hoewel de wasmachine geen koolborstels heeft, is er nog wel een aandrijfriem aanwezig. Deze kan op lange termijn slijten.

Direct Drive wasmachine

Directe aandrijving: stilst en minste slijtage

Een direct aangedreven motor is een koolborstelloze motor zonder aandrijfriem. Je vindt deze motor bij Direct Drive wasmachines van LG en Direct Motion modellen van Haier. Dit type motor gaat het langst mee, omdat de motor met een magnetisch veld werkt. Doordat er geen extra onderdelen aanwezig zijn, heb je het minst last van wrijving rond de motor. Wasmachines met directe aandrijving zijn daarom het stilst.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 14.792 beoordelingen