The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Lieze

De verschillen tussen een fietscomputer en fietsnavigatie

Misschien ben je iemand die alleen zijn fiets pakt als de zon schijnt. Of misschien ben je een fietser die door weer en wind tientallen kilometers aflegt. Wat voor type fietser je ook bent, voor iedereen is er een geschikte fietscomputer. Maar welke heb jij nodig? Actieve fietsers hebben meer opties nodig dan degenen die slechts sporadisch op hun tweewieler stappen. Maar hoe bepaal je wat jouw beste keus is? Wij helpen je door fietscomputers en fietsnavigatie te vergelijken.

In het kort

Welk product kies je voor op de fiets? Fietscomputer Fietsnavigatie
Wil je de belangrijkste ritgegevens zien zoals afstand, snelheid en rittijd? Ja Ja
Wil jij een zo compact mogelijk toestel? Ja Nee
Wil jij navigeren zonder gebruik te maken van een telefoon? Nee Ja
Vind jij het belangrijk om sensoren zoals voor je hartslag te kunnen koppelen? Nee Ja
Wil jij je fietsgegevens analyseren in een app? Nee Ja

Type fietser

Fietscomputer: de mooi weer fietser

Zodra het lekker weer is, open jij de schuur om je fiets te pakken. Je bent niet bezig met het verbeteren van je prestaties, maar vindt het wel fijn om inzichten te hebben in je fietstocht. Kun je ook weer opscheppen over het aantal kilometers dat je hebt afgelegd. Veel poespas heb je niet nodig: jij bent vooral op zoek naar een compacte fietscomputer voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Er zijn toestellen met basisgegevens, maar ook varianten met ingebouwde gps of de mogelijkheid om een sensor te koppelen. Jij past je fietscomputer daardoor precies aan op je eigen wensen.

Fietsnavigatie: de fanatieke fietser

Iedere week stap jij op de fiets om een mooie route te rijden. Hoe sneller, hoe beter. Je vindt het belangrijk om je prestaties bij te houden, zodat je iedere rit een beetje beter bent. Want wat is je rondje zonder uitdaging? Wat jij nodig hebt, is fietsnavigatie. Dankzij de gps zijn je gegevens extra nauwkeurig en ontvang je informatie over hoogteprofiel. Veel navigatiesystemen zijn te koppelen aan apps zoals Strava, zodat je precies ziet waar je hebt gefietst en op welk deel van de route je moeite had. De volgende keer sta jij daardoor geheel voorbereid aan de start.

Navigatie

Fietscomputer op fiets

Fietscomputer: navigatie minder belangrijk

Fietsnavigatie is voor jou niet zo belangrijk. Je fietst immers voornamelijk op plekken die je kent of rijdt mee met een groepje. Denk je toch zo nu en dan navigatie nodig te hebben, maar wil je geen navigatiesysteem aanschaffen? Sommige fietscomputers zijn te koppelen aan je smartphone. Je telefoon stop je weg en je fietscomputer fungeert als een tweede scherm. Verdwalen in die nieuwe omgeving doe je daardoor niet. Houd er wel rekening mee dat de batterij snel leeg wordt gezogen door deze functie.

Fietsnavigatie op fiets

Fietsnavigatie: navigatie absoluut noodzakelijk

Verdwalen? Daar doen we niet aan. Daarom ben jij op zoek naar een toestel met fietsnavigatie. Zo heb je turn-by-turn navigatie, die zelf een route incalculeert en je veilig thuisbrengt. Fiets je verkeerd? Dan berekent de fietsnavigatie hoe je alsnog je bestemming bereikt. Ook zijn er navigatiesystemen met een uitgestippelde route. Als je een verkeerde afslag neemt, moet je zelf terug zien te komen naar een punt op de route om je weg te hervatten. Vind je al die modellen te duur? Goedkopere modellen hebben vaak geen kaartmateriaal. Je navigeert door via een pijl een lijn te volgen. Extra avontuurlijk!

Sensoren

Sensor in wiel

Fietscomputer: vaak geen sensoren mogelijk

Je bent erover uit: je wilt een fietscomputer zonder fietsnavigatie. Maar eigenlijk wil je wel extra sensoren kunnen koppelen. Moet je dan alsnog een duurder model aanschaffen? Niet per se. Veel fietscomputers beschikken inderdaad niet over de mogelijkheid om een externe sensor te koppelen. Wel zijn er modellen die via een digitaal signaal of bedrading verbinding kunnen maken met een cadans- of snelheidssensor. Vind je het belangrijk om informatie over je hartslag te zien? Fietscomputers zijn vaak niet te koppelen met een borstband. Een oplossing is om een sporthorloge of activiteitstracker te dragen - of toch voor fietsnavigatie te gaan.

Extra sensoren fietsnavigatie

Fietsnavigatie: externe sensoren vaak mogelijk

Rittijd, afstand en snelheid. Allemaal leuk en aardig, maar jij wilt meer weten. Veel fietsnavigatiesystemen beschikken over ANT+ en/of Bluetooth. Je koppelt het toestel daardoor gemakkelijk met een externe sensor. Alle informatie van een hartslag-, cadans- of snelheidssensor zie je direct op het scherm. Tof, want dan zie je direct of je in de goede hartslagzone traint of nog wel een tandje bij kunt zetten. Zo ben je iedere keer weer een beetje sneller en heb je een goed excuus om jezelf te belonen met een stuk appeltaart. Want hard werken maakt hongerig, toch?

Conclusie

Fietsnavigatie is eigenlijk een fietscomputer met net een beetje extra. Maar heb je die extra's ook nodig? Een fietscomputer is genoeg voor mensen die af en toe op pad gaan en inzicht willen hebben in hun ritten. Geen poespas, maar wel nuttige informatie. Spring je vaak op de fiets en tik je met gemak tachtig kilometer aan? Een toestel met fietsnavigatie helpt je niet alleen bij het vinden van nieuwe routes, maar meet je gegevens ook nauwkeuriger dankzij de gps. En na je fietstocht laad je alle ritgegevens in op een app als Strava, zodat je gelijk inzichtelijk hebt hoe je de volgende keer nog sneller gaat. Maar of je nu een mooi weer fietser of een actieve wielrenner bent: kijk vooral goed naar wat je wensen zijn en de volgende keer fiets jij met een handige gadget aan je stuur!

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.756 beoordelingen