The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dylan

Advies over Virtual DJ

Virtual DJ is software om mee te dj'en. Met deze dj-software mix je in no-time de nummers uit je digitale muziekcollectie op je laptop. Virtual DJ is erg populair onder beginnende laptop-dj's. Veel fabrikanten leveren daarom Virtual DJ bij dj-controllers voor beginners. Ook voor meer gevorderde laptop-dj's heeft Virtual DJ mogelijkheden.

Wat doet Virtual DJ?

Virtual DJ heeft een overzichtelijke look waardoor je eenvoudig je weg vindt in de software, ook als beginner. Virtual DJ doet een aantal dingen met je gedownloade muziek om het dj'en makkelijker voor je te maken. Denk onder meer aan het analyseren van je muziek zodat jij je tracks kunt ordenen. Kies of je 2, 4 of meer nummers tegelijk wilt mixen en draai ze aan elkaar met de software. Gebruik een dj-controller om Virtual DJ te bedienen.

Analyseert je muziekbestanden

Virtual DJ analyseert je muziekcollectie, ook uit je iTunes-bibliotheek, en weet zo het tempo van je tracks. Gebruik deze waardevolle informatie zodat je snel en gemakkelijk de opbouw van je mix kunt voorbereiden. Dankzij de zoekfunctie vindt je al je tracks bovendien snel terug.

Geeft waveforms weer

In de software zie je de waveforms van de ingeladen muziek. De waveform is de weergave van de geluidsgolf op het beeldscherm. Virtual DJ maakt gebruik van gekleurde waveforms. Elke track heeft zijn eigen kleur. De software laat waveforms achter elkaar zien. Zo zie je op het scherm direct of de nummers 'gelijk lopen', of je dus naadloos mixt.

Trekt het tempo van je muziek gelijk

Virtual DJ heeft een sync-functie die de nummers in je collectie automatisch dezelfde snelheid geeft als je dat wilt. Je kiest zelf of je deze handige functie gebruikt of niet. Dankzij sync heb je meer tijd voor effecten, samples en andere creatieve uitspattingen.

Geeft je creatieve extra's

Samples, korte geluidsfragmenten, door je mix heen afspelen kan een leuk en origineel effect hebben. Virtual DJ heeft een samplefunctie aan boord met populaire fragmenten zoals een sirene, saxofoon en bekende vocalen als "put your hands up" (in the air...) en "push" (me and then just touch me...). Zelf samples inladen is ook mogelijk.

Neemt je mix op

Na veel oefenen word je als dj steeds beter. Je kunt dit horen als je je mixen opneemt. Ook als promotiemiddel zijn opgenomen mixen, zogenaamde mixtapes of demo's, erg handig. Met Virtual DJ neem je jouw mix rechtstreeks op naar de computer. Met Virtual DJ LE en met Virtual DJ Pro neem je je mix vanuit de software op naar een map op je laptop. Handig toch?

Virtual DJ: beperkte of volledige versie?

Virtual DJ is voor de laptop en computer beschikbaar als beperkte versie en als volledige versie. De beperkte (light-)versie heeft alle basisfuncties aan boord die je nodig hebt om muziek te mixen. Virtual DJ LE, zoals de light-versie heet, mist echter een aantal functies die de volledige versie wel heeft. De volledige versie heet Virtual DJ Pro.

Wil je meer dan 4 nummers tegelijk mixen?

In Virtual DJ LE heb je 4 track decks ter beschikking. Je kunt dus 4 nummers tegelijk mixen. Voor veel dj's is dit ruim voldoende. Voor andere dj's is het juist een uitdaging om nog meer tracks tegelijk te mixen. Daarom kun je in Virtual DJ Pro maar liefst 99 track decks tegelijk gebruiken. De meeste dj-controllers ondersteunen echter maximaal 4 decks.

Wil je je dj-controller zelf programmeren?

De functies van Virtual DJ zijn vanuit de fabrikant gekoppeld aan de knoppen en schuiven van je dj-controller. Wil je een knop graag voor een andere functie van VDJ gebruiken? Dat kan. Tenminste, met Virtual DJ Pro. Dit zogenaamde MIDI-mappen is niet mogelijk in Virtual DJ LE.

Omdat dj-controllers net als de software met MIDI-commando's werken, kun je praktisch elke dj-software voor elke dj-controller gebruiken. Wil je met je dj-controller andere software aansturen dan de meegeleverde dj-software? In het geval van VDJ heb je de Pro-versie nodig om te kunnen MIDI-mappen.

Upgrade naar Virtual DJ Pro

Zo zie je maar dat er aardig wat verschillen zijn tussen het beperkte Virtual DJ LE en het meer uitgebreide Virtual DJ Pro. Heb je niet genoeg aan de basisfuncties van Virtual DJ LE? Wil je graag de overstap maken van hobby naar pro? Of wil je Virtual DJ gebruiken in combinatie met een andere dj-controller? Overweeg dan een betaalde upgrade naar Virtual DJ Pro. Je updatet de software vanuit het programma zelf.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 15.871 beoordelingen