The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Leonie

Hoe kan je gerechten op je houtskool bbq roken?

Een rookoven kopen om gerechten te roken? Eerst maar eens kijken of de grilltechniek en smaak van eigen gerookt vlees je aanstaat. Nu kun je jezelf uitnodigen bij een vriend of kennis met rookoven, maar dat is misschien niet jouw stijl. Dan probeer je roken toch gewoon eerst zelf uit op je houtskoolbarbecue? Hoe je dat doet, lees je hier.

In 5 stappen vlees roken op je bbq

Roken in een houtskool bbq noem je warm roken. Je doet dit door indirect te grillen op 95 tot 110 graden. Zorg er bij roken voor dat de rook die vrijkomt uit het rookhout zo lang mogelijk in contact komt met het voedsel in de barbecue. Een gesloten deksel is daarvoor essentieel. Alleen zo krijg je een rooksmaak aan gerechten. De bereidingstijd verschilt per type vlees of vis. Volg de onderstaande 5 stappen en maak smaakvolle, rokerige bbq recepten.

Stap 1 en 2

Kogelbarbecues

Stap 1. Haal een geschikte bbq voor vlees roken in huis

Vraag je eerst af of je houtskoolbarbecue wel geschikt is voor het warm roken van gerechten. Roken doe je namelijk alleen op een kogelbarbecue met deksel. Ook moet je een grote houtskool bbq hebben. In kleine, draagbare barbecues heb je te weinig ruimte om de kolen op de gewenste manier te plaatsen in de kuip. Gaaf als je een speciale bbq smoker hebt, maar voldoet je houtskoolbarbecue aan de bovenstaande eisen dan kun je gewoon roken op je bbq.

Rookhout

Stap 2. Koop rookhout

Zonder rookhout lukt vlees roken niet. Rookhout kopen is lastig want de keuze is reuze qua aroma (lees smaak) en structuur. Ik raad je aan om te bepalen wat je gaat bereiden en daar een smaak bij te kiezen. Voor gebruik week je rookhout in water. Vaak staat er op de verpakking van het rookhout hoe lang je dit moet doen. Let erop dat je het hout goed laat uitlekken. Te natte houtsnippers gaan namelijk stomen in plaats van roken.

Stap 3. Gebruik voor het gemak een smokerbox

Gooi rookhout liever niet direct op het vuur. Het hout verbrandt snel waardoor ook de rook snel weg is. Daarom is het verstandig om een smoker box te gebruiken. Je plaatst de losse houtsnippers in de smokerbox en zet deze vervolgens op de kolen. De box wordt warm waardoor de rookmot gaat smeulen en roken. Afhankelijk van hoelang je het rookhout laat weken, duurt het tussen de 20 en 40 minuten voordat er rook uit de smoker box komt.

Stap 4. Van een houtskool bbq een rook bbq maken

Vleesthermometer

Leg alle kolen op ⅓ van het kolenrooster langs de kuip en plaats aluminiumfolie over de rest van het kolenrooster. Plaats de smokerbox of houtsnippers op de hete kolen en zet een met water gevulde druipbak op het grillrooster boven de kolen. De lucht blijft zo vochtig waardoor gerechten niet uitdrogen en de rooksmaak beter in het vlees trekt. Het vlees plaats je op het grillrooster boven het aluminiumfolie waarna je met een thermometer de kerntemperatuur van het vlees bijhoudt.

Stap 5. Hoe vlees of kip warm roken?

Rookovens

Heb je je houtskool barbecue op temperatuur, ga dan uit van een lange bereidingstijd voor je gerechten. Je bent 1 tot 2 uur bezig met een hele kip en pulled pork roken duurt al snel een uur of 7. Zoek online op 'vlees roken recepten' of 'rook bbq recepten' en laat je inspireren. Misschien moet je als je de smaak te pakken hebt toch een rookoven kopen. Als echte barbecue pro gebruik je een smoker namelijk tegelijk met je houtskoolbarbecue.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.252 beoordelingen