The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rick

Hoe ontdooi je je vriezer en koelkast?

Een vriezer of koelkast ontdooien is niet het leukste klusje, maar wel belangrijk. De ijsvorming neemt namelijk niet alleen ruimte in, maar elke 2 millimeter aan ophoping zorgt voor een stijging van het energieverbruik met ongeveer 10%. Al met al een goede reden om het ontdooien niet te lang uit te stellen (en je vriezer eens leeg te eten). Daarom heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Vriezer ontdooien in zes stappen

 1. Schakel de vriezer of koelkast uit met de uit-knop of trek de stekker uit het stopcontact.
 2. Haal de vriezer leeg en bewaar je diepvriesproducten tijdelijk in bijvoorbeeld, een andere vriezer, koelbox of koeltas. In de winter kan je, als het koud genoeg is, je spullen ook buiten zetten.
 3. Leg een handdoek onderin om het water op te vangen.
 4. Wacht tot al het ijs is losgekomen. Grote stukken maak je los met behulp van een houten spatel, maar wees wel voorzichtig: de koelelementen zijn zeer kwetsbaar.
 5. Maak het vriesvak droog met een handdoek.
 6. Schakel de koelkast of vriezer weer in, en plaats al je diepvriesproducten weer in de vriesruimte.

Ontdooispray

 • Verwijdert ijs extra snel.
 • Bij regelmatig gebruik beperk je ijsvorming tot een minimum.
 • De vriezer moet wel eerst leeg.

Hoe versnel ik het ontdooien?

Het ontdooien van een vriezer of koelkast kan even duren, en wij begrijpen heel goed dat er wel leukere tijdsbestedingen te bedenken zijn. Daarnaast wil je niet dat je diepvriesproducten ontdooien terwijl je met je vriezer bezig bent. Met de onderstaande tips ben je een stuk sneller klaar.

 • Plaats een pan of bak met kokend water op een onderzetter onder in je vriezer en sluit de deur, zodat de hete damp het proces versneld.
 • Wanneer je vriezer lades heeft, vul deze met heet water en sluit de deur.
 • Zet een ventilator voor de vriezer en laat hem naar binnen blazen. Let wel op dat je hem op voldoende afstand zet zodat hij niet nat wordt.
 • Met een speciale ontdooispray ben je helemaal snel klaar.

Hoe voorkom ik ijsvorming?

Normaal gesproken zal je ongeveer eens per jaar je vriezer of vriesvak moeten ontdooien. Om te voorkomen dat je dit vaker moet doen, heb ik als laatste nog een aantal tips voor je:

 • Beslis voordat je de vriezer opent al wat je eruit wilt halen. De warme, relatief vochtige, buitenlucht condenseert namelijk in je vriezer en zorgt voor een laagje ijs.
 • Sluit je vriezer altijd goed. Weet je zeker dat hij dicht zit en heb je toch last van veel ijsvorming? Controleer dan of de deurrubbers nog goed zijn.
 • Bij veel koel-vriescombinaties is het koelsysteem van het vriesgedeelte verbonden met het systeem van het koelgedeelte. Laat je in dat geval de deur van het koelgedeelte te lang open staan of sluit deze niet goed, dan zal ook je vriezer flink gaan koelen. Met als gevolg flinke ijsvorming.
 • Zit er rijp op de achterwand van je koelkast? Zorg er dan voor dat de temperatuur goed is ingesteld en de ventilatieopeningen (stof)vrij zijn zodat de koelkast zijn warmte kwijt kan. Controleer ook de condensafvoer op verstoppingen. Je vindt de condensafvoer onder in de koelkast.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen