The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Caitlin

Hoe ontdooi je je koelkast?

Een koelkast ontdooien is niet het leukste klusje, maar wel belangrijk. Schakel je koelkast eerst uit en haal hem dan leeg. Wacht tot al het ijs ontdooid is en maak daarna de vriesruimte goed schoon en droog. Zet daarna de koel-vriescombinatie weer aan en laat hem goed op temperatuur komen, voordat je de diepvriesproducten terugzet.

1. Uitschakelen

Koelkast aan/uitknop

Schakel de koelkast uit. Bij de meeste koelkasten doe je dit door stekker uit het stopcontract te trekken. Een enkele koelkast heeft een uitknop. Deze vind je boven in de apparaat.

2. Leeghalen

Lege koelkast

Haal zowel het koelgedeelte als het vriesgedeelte leeg. Heb je een losse vriezer? Plaats hier dan al je etenswaren. Ook koelboxen en koeltassen zijn goede opties om je eten te bewaren.

3. Laat ontdooien

Leeg vriesvak

Leg tijdens het ontdooien een handdoek in het vriesvak, zodat het water niet door heel de koelkast gaat. Leg daarnaast ook nog een grote handdoek op de vloer om resterend dooi water op te vangen.

4. Sneller ontdooien

IJs loshalen van vriesvak

Wacht tot al het ijs is losgekomen. Grote stukken maak je los met behulp van een houten spatel of een plastic ijskrabber van de autoramen. Gebruik nooit ijzer: de koelelementen zijn zeer kwetsbaar. Wil je het ontdooiproces versnellen? Plaats een pan of bak met heet water op een onderzetter onder in het vriesvak en sluit de deur. Gebruik een speciale ontdooispray als je helemaal snel klaar wil zijn.

5. Schoonmaken

Vriesvak schoonmaken met spons

Is al het ijs ontdooid? Dit is het geschikte moment om je vriesvak even goed schoon te maken. Een vochtige doek met wat soda doet wonderen en werkt bovendien desinfecterend. Zorg dat je op het einde het vriesvak goed droogt met een theedoek, zodat er geen vocht achterblijft wat weer bevriest.

6. Aanzetten

Vrieslades van een koelkast

Zet de koelkast weer aan. Nadat deze op de juiste temperatuur is, plaats je al je etenswaren weer terug in het apparaat. Heeft de koelkast helemaal geen ontdooisysteem? Ontdooi de koelkast dan ongeveer 6 keer per jaar. Bij koelkasten met een Low Frost systeem hoeft dit maar 2 keer per jaar.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 15.515 beoordelingen