The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Dewy

Waar moeten goede springveren aan voldoen?

Als bezorgde ouder wil je weten hoe veilig je trampoline is. De springveren bepalen voor een groot deel de veiligheid van een trampoline. Sterker nog: ze bepalen voor 90% hoe de trampoline springt. Goedkoop of duur? Na een tijdje rekken ze allemaal uit. Hoe snel dat gebeurt, hangt af van de kwaliteit ervan. Vervang de veren en de trampoline is weer als nieuw. Maar waar moet je dan op letten bij de aanschaf van nieuwe trampolineveren?

Levensduur

Levensduur

Een trampoline gebruik je voornamelijk als het lekker weer is. Maar een trampoline staat het hele jaar door buiten, ook als het niet zo lekker weer is. Ook al heb je een hoes, de veren krijgen hierdoor toch aardig wat te verduren. Daarnaast rekt een springveer bij iedere sprong uit, waarna hij vervolgens weer terugveert. Hierdoor blijft hij niet onaangetast. De gemiddelde levensduur van een springveer is zo'n 2 tot 3 jaar. Gelukkig zijn ze per merk en soort in setjes te koop. Wacht niet te lang met het vervangen van geroeste, missende of kapotte trampolineveren. Doordat de andere dan overbelast worden, ontstaat er de kans dat meerdere zullen beschadigen.

Springkracht

Springkracht

Wanneer de trampoline met enige regelmaat gebruikt wordt, ontkom je er niet aan dat de trampoline op den duur aan springkracht verliest. Maar wat bepaalt de springkracht? Nou, de springveren. Zij bepalen voor het grootste deel de vering van de trampoline. Hoe langer de springveren, hoe soepeler het springresultaat. Lange veren vanaf 21 cm hebben een langere rek en springen daarom soepeler. Korte veren van 14 tot 18 cm zijn wat stugger wat resulteert in een wat hardere vering. Maar niet alleen de lengte is bepalend voor het verende karakter van de trampoline. Heeft de trampoline te weinig springveren? Dan belast je ze te erg. Ook een teveel is niet goed. De trampoline veert dan amper, wat niet zo comfortabel is voor degene die springt.

Vervangen

Vervangen

Springveren zijn er in veel soorten en maten. Wil je de maat van je veer weten? Haal dan een oude los van het frame en de mat. Is hij uitgerekt? Dan is hij aan vervanging toe. Om de maat te weten, meet je de niet-uitgerekte vorm van de trampolineveer inclusief de haken. Zolang de maat overeenkomt, past hij altijd op je trampoline, ongeacht voor wat voor soort veer je kiest.

Soort veren

Soort veren

Bij de duurzaamheid van trampolineveren komt meer kijken dan het aantal en de lengte ervan. Ook het soort speelt een grote rol. Zo maken we een onderscheid tussen conische en niet-conische veren. De conische variant neemt naar de einden toe af in dikte. Bij spanning rekt hij als eerste uit in het dikkere deel en vervolgens pas in het dunnere deel aan de uiteinden. Het resultaat? Soepeler springen. Bij de niet-conische variant rekken het begin en einde van de veer al snel uit. Wil je de beste kwaliteit? Ga dan altijd voor conische veren. Daarbij heb je niets aan een trampolineveer die snel roest. Kies daarom voor gegalvaniseerde veren. Deze zijn bedekt met een laagje zink ter voorkoming van roest.

Conclusie

Goede springveren zijn een belangrijke investering voor je trampoline omdat ze voor het grootste deel de springkracht bepalen. Of je nou kiest voor dure of goedkope veren, bij intensief gebruik van de trampoline ontkom je er niet aan dat ze uitrekken. Hoe snel dat gebeurt, is afhankelijk van de kwaliteit ervan. De beste trampolineveren zijn conisch en gegalvaniseerd. Vervang de veren van de trampoline en hij is weer springlevend.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Dewy
Artikel van:
Dewy Trampolinespecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 18.821 beoordelingen