The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marijn

Waarom krijg je 2 energielabels bij je koelkast?

Vanaf 1 maart 2021 hebben koelkasten een nieuw energielabel vanuit de Europese Unie. Deze loopt van A tot en met klasse G. Alle klassen boven de A, bijvoorbeeld A+++, vallen hierdoor weg. Voordat die datum nadert, krijg je 2 energielabels bij je koelkast. We leggen je hieronder uit wat dit voor jou betekent.

Waarom een nieuw label?

Nieuw energielabel

Met een energielabel stimuleert de Europese Unie om zowel de fabrikanten als de klant energiezuinige keuzes te maken. Inmiddels is dat aardig gelukt, omdat de energieklasse vaak hoger is dan A+++. Om het onderscheid duidelijker te maken, introduceert de EU een nieuw energielabel met strengere eisen rondom het testproces. Deze gaat in vanaf 1 maart 2021. Tot die tijd krijg je het oude energielabel ook nog mee.

Wat verandert er?

Veranderingen

De energieklasse op het nieuwe label loopt nu vanaf G tot en met A. Je nieuwe koelkast zal veel lager op het nieuwe energielabel scoren dan het energielabel uit 2012. Dit heeft te maken met de strengere eisen aan het testproces. Hier houdt de EU nu rekening mee met het type apparaat, de werking, de kamertemperatuur, het aantal en de grootte van de compartimenten. Zo krijg jij uiteindelijk een nog beter beeld over de energiezuinigheid van de koelkast.

Vernieuwde opmaak

Vernieuwde opmaak

Het nieuwe energielabel heeft, naast een nieuw jasje, ook een QR code rechts bovenin. Zodra je deze scant, kom je in de database met technische specificaties van de Europese Unie terecht. Ook heeft het label nieuwe pictogrammen en lees je het geluidsniveau in klassen af.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.103 beoordelingen