The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jorn

Waarom krijg je 2 energielabels bij je televisie?

Vanaf 1 maart 2021 krijgen alle huishoudelijke producten, zoals koelkasten, stofzuigers en televisies, een nieuw energielabel. Een energielabel geeft aan hoe zuinig het apparaat is. Totdat deze regeling officieel van start gaat, ontvang jij bij jouw nieuwe televisie nog het oude én vernieuwde energielabel. In dit artikelen leggen wij je uit waarom er een nieuw label is en waarin hij precies is veranderd.

Waarom een nieuw label?

De Europese Commissie heeft in 2020 besloten dat er een nieuw label moet komen. De reden daarvoor zijn de verwarrende categorieën van de oude labels, die lopen van D tot A+++. Daarnaast zijn de energiecontroles door de jaren heen strenger geworden, waardoor je de score van een nieuwe tv niet goed kan vergelijken met een tv uit 2012. Met de nieuwe labels maak je dus energiezuinige keuzes. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee.

Wat verandert er?

Allereerst zijn de categorieën aangepast. Waar eerder A+++ tot en met D op het label stonden, heb je nu een schaal van A tot en met G. Bovendien komen er nieuwe pictogrammen met informatie bij, bijvoorbeeld over het schermformaat en verbruik bij HDR beelden. Ook vind je een QR code, die je doorstuurt naar de databank van de Europese Commissie. Via die database vergelijk je het energieverbruik van artikelen met elkaar.

Hoe ziet de vernieuwde opmaak eruit?

Naast een nieuwe omlijsting en een ander kleurtje, is het label qua uiterlijk vrijwel hetzelfde gebleven. De QR code vind je rechtsboven in het label. De naam van de leverancier en het modelnummer zie je boven de vernieuwde schaal. Onderin staan de pictogrammen.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.583 beoordelingen