The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tamara

Wat is crossfit?

Crossfit. Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is het nu precies? Hoe ziet zo'n workout er uit en is Crossfit wel iets voor jou? Ik leg je hieronder uit wat Crossfit is, welke trainingsvormen er bij Crossfit gebruikt worden en voor wie Crossfit is.

Wat is Crossfit?

Wat is crossfit

Crossfit is een combinatie van gewichtheffen, turnen en "calisthenics"; een vorm van trainen waarbij je jouw eigen lichaamsgewicht als weerstand gebruikt. Tijdens een Crossfit-training wissel je oefeningen uit het gewichtheffen, gymnastiek en calisthenics met elkaar af. De oefeningen samen vormen dan 1 training. In de training werk je met doelen bereiken binnen bepaalde tijden. Zo doe je bijvoorbeeld een x aantal herhalingen van een oefening binnen een bepaalde tijd. Of maak je met een zo zwaar mogelijk gewicht een x aantal herhalingen. Crossfit beoefen je vooral in een Crossfit-box. Dat is een sportschool gericht op Crossfit. Daarnaast hebben enkele sportscholen ook een Crossfit-zone en natuurlijk Crossfit je ook gewoon thuis wanneer je het materiaal hiervoor hebt.

Voor wie is Crossfit?

Voor wie is crossfit

Crossfit is voor iedereen die gevarieerd wil trainen. Met alleen gewichtheffen of alleen gymnastieken richt je je op 1 bepaalde spiervorm, want je traint of heel geconcentreerd of heel explosief. Bij Crossfit richt je je op het ontwikkelen van meerdere spiervormen doordat deze trainingsvormen samenkomen. Je werkt daarnaast tegelijk aan je mobiliteit, flexibiliteit, conditie en spierkracht.

Trainingsvormen bij Crossfit

Trainingsvormen crossfit

Bij Crossfit worden meerdere trainingsvormen gebruikt. Omdat je vanuit meerdere trainingsvormen een workout samenstelt, zijn er veel mogelijkheden om te variëren in oefeningen en trainingen. Elke Crossfit-training is dus anders. Hieronder licht ik de mogelijkheden binnen Crossfit kort toe.

Weight Lifting

Gewichtheffen zegt het eigenlijk al: je gaat met gewichten aan de slag tijdens deze workout. Je maakt tijdens deze trainingen vooral gebruik van halterstangen en halterschijven.

WOD

Een WOD binnen Crossfit is een Workout Of the Day. Elke dag is deze workout weer anders wat zorgt voor een gevarieerde manier van trainen.

Mobility

Mobility staat voor een mobiliteitstraining. Tijdens deze training werk je aan de mate waarin je gewrichten kunnen bewegen. Door te werken aan je mobiliteit train je jouw gewrichten om in meerdere richtingen te bewegen. Dit verbetert de bewegingen die je maakt tijdens je Crossfit trainingen en dus uiteindelijk je prestaties. Vaak wordt een Mobility training als warming-up gebruikt binnen Crossfit.

Gymnastics

Gymnastics binnen Crossfit zijn workouts waarbij gymnastiek oefeningen uitgevoerd worden zoals touwklimmen, push-ups, handstanden en pull-ups. Bij pull-ups trek je jezelf op aan een stang en eindig je in een houding met gestrekte armen waarbij je lichaam voor de helft boven de stang uitkomt. Hierbij train je onder andere je balans, je coördinatie, uithoudingsvermogen, kracht en je snelheid.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.766 beoordelingen