The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Daan

Wat is de bouwkwaliteit van een fietstrainer?

De bouwkwaliteit van een fietstrainer is bepalend voor de levensduur van het trainingsapparaat. Of jij voor bouwkwaliteit topklasse, middenklasse of basisklasse gaat, bepaalt dus hoe lang jij plezier hebt van je fietstrainer. Een topklasse bouwkwaliteit fietstrainer is over het algemeen duurder, maar slijt een stuk minder snel.

In het kort

Bij het beoordelen van de bouwkwaliteit van een fietstrainer letten we op de volgende specificaties:

  • Materiaal: Een fietstrainer van metaal is slijtvaster en steviger dan een apparaat van kunststof.
  • Type weerstand: Een elektromagnetische rem of motorrem reageert sneller en slijt minder snel.
  • Maximaal stijgingspercentage: Hoe hoger het maximaal stijgingspercentage, hoe meer vermogen de trainer heeft.
  • Maximaal vermogen: Hoe hoger het maximaal vermogen, hoe zwaarder de weerstand bij het fietsen op de trainer.
  • Netto gewicht vliegwiel: Een zwaarder vliegwiel zorgt voor een meer vloeiende beweging en is bestand tegen zwaardere inspanning.
  • Maximaal belastbaar gewicht: Een fietstrainer met stevigere materialen kan een hoger gebruikersgewicht aan.
  • Type aandrijving: Een Direct Drive fietstrainer is minder slijtgevoelig en kan zwaardere inspanningen aan.

Bouwkwaliteit topklasse

Bouwkwaliteit topklasse fietstrainer

Topklasse fietstrainers gaan zeer lang mee en zijn het best bestand tegen langdurig intensief trainen. Een fietstrainer met bouwkwaliteit topklasse beschikt dan ook over minimaal 70% van de specificaties uit bovenstaande tabel. Topklasse fietstrainers onderscheiden zich van middenklasse fietstrainers door het hogere maximale vermogen en stijgingspercentage. De Tacx Neo fietstrainer heeft bijvoorbeeld een vermogen van 2200 Watt en een stijgingspercentage van 25%. Hierdoor kan de fietstrainer de zwaarste inspanningen gemakkelijk aan.

Bouwkwaliteit middenklasse

Bouwkwaliteit middenklasse fietstrainer

De meeste middenklasse fietstrainers hebben een relatief zwaar vliegwiel. Daarnaast heeft het remsysteem van een middenklasse fietstrainer meestal een elektromagneet- of motorrem. Deze apparaten beschikken over minimaal 50% van de specificaties uit bovenstaande tabel. De meeste middenklasse fietstrainers hebben een Wheel-on aandrijving en een maximaal vermogen boven de 1000 Watt, basisklasse fietstrainers hebben dit vaak niet.

Bouwkwaliteit basisklasse

Bouwkwaliteit basisklasse fietstrainer

Als je een betaalbare fietstrainer of een rollerbank zoekt, kies je voor een instapmodel apparaat met bouwkwaliteit basisklasse. Je bent hierbij bereid om wat in te leveren op de levensduur. Een basisklasse fietstrainer beschikt namelijk over minder dan 50% van de specificaties uit bovenstaande tabel. Ondanks de relatief goedkope materialen simuleert tegenwoordig vrijwel iedere basisklasse fietstrainer een stijgingspercentage van 5%. Zo biedt ook een basisklasse trainer je voldoende uitdaging.

Conclusie

Ben je op zoek naar een degelijke fietstrainer waar je lange tijd op traint? Kies dan een fietstrainer met minimaal bouwkwaliteit middenklasse. Zo’n apparaat heeft een vermogen van meer dan 1000 watt, dus train je zonder problemen op een intensief niveau. Ga je voor bouwkwaliteit topklasse dan kan je fietstrainer de meest intense trainingen aan. Een topklasse apparaat is namelijk gemaakt van zeer stevige materialen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 16.842 beoordelingen