The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Daan

Wat is de bouwkwaliteit van een hometrainer?

De bouwkwaliteit van een hometrainer is bepalend voor de levensduur van het fitnessapparaat. Of jij voor bouwkwaliteit topklasse, middenklasse of basisklasse gaat, bepaalt dus hoe lang jij plezier hebt van je hometrainer. Een topklasse bouwkwaliteit hometrainer is duurder, maar de duurzame materialen slijten een stuk minder snel.

In het kort

Bij het beoordelen van de bouwkwaliteit van een hometrainer letten we op de volgende specificaties:

  • Rubberen handvat: Een handvat van rubber is slijtvaster en steviger dan een handvat van foam of kunststof.
  • V-aandrijfriem: Slijt minder snel dan een ketting, waardoor het apparaat langer meegaat.
  • Elektromagneetrem: Slijt minder dan een magneetrem omdat de magneten niet zelf bewegen.
  • Kogellagers: Hoe meer kogellagers in het mechanisme verwerkt zijn, hoe soepeler het mechanisme werkt.
  • Netto gewicht vliegwiel: Een zwaarder vliegwiel zorgt voor een meer vloeiende fietsbeweging.
  • Maximaal belastbaar gewicht: Een hometrainer met stevigere materialen kan een hoger gebruikersgewicht aan.
  • Gewicht: Een zwaardere hometrainer is beter bestand tegen een zeer intensieve training.

Bouwkwaliteit topklasse

Bouwkwaliteit topklasse hometrainer

Topklasse hometrainers gaan lang mee en zijn het best bestand tegen langdurig intensief trainen. Een hometrainer met bouwkwaliteit topklasse beschikt dan ook over minimaal 70% van de specificaties uit bovenstaande tabel. Topklasse hometrainers onderscheiden zich van middenklasse hometrainers door het gebruik van extra stevige materialen. Bij een topklasse hometrainer is het handvat bijvoorbeeld meestal van rubber en is de weerstand altijd elektromagnetisch. Hierdoor slijt het remsysteem minder snel en houd je het handvat langdurig stevig vast.

Bouwkwaliteit middenklasse

Bouwkwaliteit middenklasse hometrainer

De meeste middenklasse hometrainers kunnen een flink gebruikersgewicht aan. Daarnaast is het vliegwiel van een middenklasse hometrainer altijd zwaarder dan 5 kilogram, waardoor je beweging op het apparaat vloeiender is. Deze apparaten beschikken over minimaal 50% van de specificaties uit bovenstaande tabel. Sommige middenklasse hometrainers hebben een elektromagneetrem en hoog belastbaar gewicht, basisklasse hometrainers hebben dit vaak niet.

Bouwkwaliteit basisklasse

Bouwkwaliteit basisklasse hometrainer

Als je een betaalbare hometrainer zoekt, kies je voor een instapmodel apparaat met bouwkwaliteit basisklasse. Je bent hierbij bereid om wat in te leveren op de levensduur. Een basisklasse hometrainer beschikt namelijk over minder dan 50% van de specificaties uit bovenstaande tabel. Ondanks de relatief goedkope materialen heeft tegenwoordig vrijwel iedere basisklasse hometrainer een v-aandrijfriem. Deze slijt veel minder snel dan een standaard ketting.

Conclusie

Ben je op zoek naar een degelijke hometrainer waar je lange tijd op traint? Kies dan een hometrainer met minimaal bouwkwaliteit middenklasse. Op zo’n apparaat is een vliegwiel van meer dan 5 kilogram standaard aanwezig, dus is je beweging vloeiend en slijt de hometrainer minder snel. Ga je voor bouwkwaliteit topklasse dan gaat je hometrainer het langst mee. Een topklasse apparaat is namelijk gemaakt van zeer stevige materialen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.273 beoordelingen