The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Devon

Wat bepaalt de bouwkwaliteit van een oven?

Ovens met een topklasse bouwkwaliteit hebben een langere levensduur dan ovens met een middenklasse of basisklasse bouwkwaliteit. We bepalen de bouwkwaliteit van een oven door te kijken naar 7 verschillende specificaties. In dit artikel leg ik je uit wat je van elke klasse kan verwachten.

De specificaties van bouwkwaliteit

  • Reinigingssysteem: dit zorgt ervoor dat de oven schoon blijft en er geen etensresten in de verwarmingselementen of ventilator terecht komen.

  • Uitneembare ovendeur: als deze uitneembaar is, kan je deze beter reinigen. Zo blijven er geen kruimels of stof in de kieren zitten.

  • Soft-closingdeur: de oven sluit altijd zachtjes en loopt geen schade op als je de deur hard dichtdoet.

  • Type verlichting: een ledlamp gaat de gehele levensduur van een oven mee, terwijl je een halogeen- of gloeilamp waarschijnlijk moet vervangen.

  • Temperatuur ovendeur bij 180 graden: hoe lager de temperatuur, hoe beter de isolatie van het apparaat. Zo verbrand je niet snel je hand aan de ovendeur.

  • Materiaal binnenzijde: vuil hecht zich sneller aan rvs dan aan emaille. Met een emaille binnenzijde blijft je oven beter schoon.

  • Type temperatuurregeling: een oven met elektronische bediening zorgt dat de temperatuur constanter en preciezer is dan een oven met mechanische bediening.

Topklasse bouwkwaliteit

Topklasse oven

Wanneer een lange levensduur belangrijk is voor jou, adviseer ik een oven met topklasse bouwkwaliteit. De meeste ovens in deze klasse hebben een volledig reinigingssysteem. Zo reinigt de oven zichzelf en blijven er geen etensresten achter in de ventilator of verwarmingselementen. Hierdoor gaat de oven niet snel stuk. De temperatuur van de ovendeur komt nooit boven de 40 graden uit. Dit betekent dat de oven goed geïsoleerd is. Handig als je kleine kinderen thuis hebt rondlopen.

Middenklasse bouwkwaliteit

Middenklasse oven

Een oven met middenklasse bouwkwaliteit heeft vrijwel altijd een elektronische temperatuurregeling. Dit zorgt dat de temperatuur zo nauwkeurig en constant mogelijk blijft tijdens het bakken. Van veel ovens in deze klasse is de deur zachtsluitend. Zo loop je geen schade op aan je oven tijdens het hard openen en sluiten van de deur. Een oven met een emaille binnenruimte is eenvoudiger schoon te maken, omdat etensresten zich sneller hechten aan rvs.

Basisklasse bouwkwaliteit

Basisklasse oven

Bij een oven met basisklasse bouwkwaliteit lever je in op de levensduur van het apparaat. Echter ligt het gemiddelde prijspunt in deze klasse wel een stuk lager. Bijna alle ovens in deze klasse maken gebruik van een mechanische temperatuurregeling. Kies je voor een model met elektronische regeling? Dan is de temperatuur niet alleen preciezer, maar ook constanter. Wanneer een langere levensduur voor jou toch belangrijk is, adviseer ik eens te kijken naar een middenklasse of topklasse bouwkwaliteit.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.178 beoordelingen