The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marijn

Hoeveel geluid maakt een compressor?

Een compressor blaast lucht met hoge druk en dat zorgt voor flink wat geluid. Een zogeheten stille compressor bestaat dus eigenlijk niet. Dat een compressor geluid maakt is niet erg, totdat het geluid vervelend wordt en zelfs schadelijk voor je gehoor kan zijn. Hoe dat werkt en waar de pijngrens ligt, leggen we je in dit artikel uit.

Wat is een decibel?

Decibel compressor

Geluid wordt uitgedrukt in decibellen (dB). Hoe harder het geluid, des te hoger het aantal decibellen. Een mens hoort ongeveer tussen de 10 en 140 decibellen, waar de pijngrens bij 140 ligt. Je persoonlijke gevoeligheid en toonhoogte spelen ook een rol bij welke geluiden jij fijn vindt om te horen. Het geluid bij compressors ligt ongeveer tussen de 53 en 97 decibel.

Wanneer is geluid schadelijk?

Geluidsniveau compressors

Geluiden onder de 75 decibel zijn veilig voor je gehoor. Hierbij kun je denken aan een föhn of een elektrische scheerapparaat. Welk geluid is dan onveilig? Geluiden van 85 dB op een werkdag van 8 uur zijn schadelijk. Je verdubbelt de geluidsdruk op je trommelvlies bij elke 3 decibellen. Zo is 88 dB voor 4 uur lang veilig en 91 dB voor slechts 2 uur.

Wat betekent dit voor compressors?

Geluidsniveau compressors

Het geluid van een compressor hangt af van de aandrijving, het toerental van de pomp en hoe lang het apparaat bezig is om op druk te komen. Een compressor maakt dus altijd geluid. Wanneer het geluidsniveau op 4 meter afstand 70 decibel is, maakt een compressor relatief weinig geluid en is hij niet schadelijk voor je gehoor. Vanaf 71 dB raden we aan om gehoorbescherming te dragen.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.582 beoordelingen