The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Emmie

Wat is een chronograaf horloge?

Ben je op zoek naar een horloge dat meer doet dan alleen de tijd aangeven? Dan heb je vast wel eens de term 'chronograaf' voorbij horen komen. Maar wat is een chronograaf horloge precies? Simpel gezegd is het een horloge met een stopwatch functie. Wat je daar precies mee doet, lees je in dit artikel.

Chronograaf vs. Chronometer

Een chronograaf is een horloge met een stopwatch functie. Hierdoor ziet het horloge er niet alleen geavanceerd uit, maar is het ook extreem nauwkeurig. Verwar een chronograaf horloge niet met een chronometer. Dit is namelijk een gecertificeerde klok die voldoet aan een vastgestelde standaard nauwkeurigheid.

In gebruik

Hoe gebruik ik een chronograaf horloge?

Je gebruikt een horloge met chronografische functies door aan het begin en het eind van je meting op de knop aan de zijkant van de horlogekast te drukken. Je leest met behulp van de secondewijzer en kleinere wijzerplaten af hoeveel tijd er verstreken is. Zo zie je bijvoorbeeld dat 1 uur, 3 minuten en 14,6 seconden voorbij zijn. Klaar voor een nieuwe meting? Je start of reset het horloge met één druk op de knop.

Wanneer is een chronograaf horloge handig?

Naast dat een chronografisch horloge er modern uitziet, komt het ook van pas voor sporters. Hardlopers meten ermee hoe lang ze over een bepaalde afstand doen. Ook voor racefanaten en zwemmers is een chronograaf handig. Wil je meerdere metingen na elkaar doen omdat je de finishtijd van meerdere lopers vast wil leggen? Kies dan een chronografisch horloge waarbij de wijzers na de stilstand van de meting vooruit springen naar de juiste positie. Zo hoef je de wijzers niet te resetten.

Conclusie

Met een chronografisch horloge verricht je nauwkeurige metingen. Het ziet er dus niet alleen geavanceerd uit, maar kan vooral voor sporters erg handig zijn. Hoewel het per horloge verschillend is welke knoppen je voor welke functie gebruikt, blijven de functies hetzelfde.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen