The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat is een fisheye lens en wanneer kies je hiervoor

Je bent benieuwd naar de werking van een fisheye lens. Voordat je hier meer over te weten komt, moet je eerst weten wat een fisheye lens precies is. Na het lezen van dit artikel weet je alles over dit type lens.

Wat is een fisheye lens?

Wat is een fisheye lens

Je hebt vast weleens een foto gezien waarin alles uit verhouding lijkt. Waarschijnlijk heb je dan een foto gezien die gemaakt is met een fisheye lens. Deze lenzen hebben een hele korte brandpuntsafstand. Hierdoor krijgen ze een extreem grote beeldhoek. Dit betekent dat het beeld heel breed wordt, breder dan in werkelijkheid kan. De beeldranden vervormen hierdoor, waardoor de foto bolachtig wordt. Alles wat dichtbij staat wordt super groot en alles in de verte wordt erg klein.

Welke soorten fisheye lenzen zijn er?

Soorten fisheye lenzen

Een lens wordt een fisheye lens genoemd vanaf een brandpuntsafstand van 12mm of korter. De kleinste brandpuntsafstand voor fisheye lenzen is 7,5mm. Er zijn lenzen beschikbaar voor zowel spiegelreflex- als systeemcamera's. Daarnaast heb je ook de keuze uit speciale fisheye lenzen voor je smartphone. Hiermee maak je in een handomdraai met je telefoon een foto met een cool fisheye effect.

Wat fotografeer ik met een fisheye lens?

Wat fotografeer je met een fisheye lens

Een fisheye lens geeft een vervormend en soms grappig effect aan je foto's, hierdoor zou je bijna denken dat je er geen serieuze foto's mee kunt maken. Maar niets is minder waar. In de architectuurfotografie worden fisheye lenzen regelmatig ingezet. Je krijgt er namelijk ontzettend veel mee op de foto. De lenzen zijn ook erg geschikt voor met maken van overzichtsfoto's van een groot terrein, bijvoorbeeld van een festivalterrein. Maar natuurlijk ook gewoon voor het maken van geinige vakantiefoto's.

Wanneer kies ik voor een fisheye lens?

Kiezen voor een fisheye lens

Als je een bolvormig effect wilt bereiken in jouw foto's, dan ben je bij fisheye lenzen aan het juiste adres. Alles wat dichtbij de lens komt, wordt uitvergroot en dat wat verder weg staat wordt extreem klein. Dit kan bijvoorbeeld een grappig beeld opleveren bij het maken van portretfoto's. Maar je kiest ook voor een fisheye lens als je een hele brede foto wilt maken. Door de extreem korte brandpuntsafstand fotografeer je met deze lenzen met een hele brede beeldhoek. Ideaal voor overzichtsfoto's en landschappen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.264 beoordelingen