The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Daan

Wat verandert er aan de rookmelderwetgeving in Nederland?

Vanaf 1 juli 2022 is het in alle Nederlandse woningen verplicht om optische rookmelders te installeren. Als jouw woning niet aan de eisen voldoet, heb je kans op een boete of problemen met de verzekering. Wat er precies gaat veranderen en waar je op moet letten bij de aanschaf van een rookmelder, vertellen we in dit artikel.

Belangrijk om te weten

Rookmelder

De nieuwe verplichting gaat in Nederland officieel in op 1 juli 2022. De eisen bestonden al voor nieuwbouwwoningen die na 2003 gebouwd zijn. Volgens de verandering aan het bouwbesluit moet een huis uitgerust zijn met ‘voldoende rookmelders’. Dit houdt in dat op iedere verdieping van een zelfstandige woning minstens één rookmelder hangt. In kamerwoningen, zoals studentenhuizen, is in iedere kamer een rookmelder verplicht. Doel van de nieuwe regels is om het aantal doden bij woningbranden te verminderen.

Aan welke eisen moet een rookmelder voldoen?

Certificaat

Volgens de Nederlandse wet moet een rookmelder aan verschillende eisen voldoen. Zo is het Europese EN 14604 certificaat verplicht. Voor rookmelders op netstroom is ook een NEN 2555 certificaat nodig. Deze certificaten garanderen onder andere dat de rookmelder een goed geluidssignaal geeft, eenvoudig te plaatsen is en op tijd rook detecteert. Daarnaast moet een rookmelder een CE-markering hebben en niet van het ionische type zijn. Rookmelders van Coolblue voldoen aan de EN 14604-norm en de andere eisen.

Wat zijn de mogelijke gevolgen?

Rookmelder ophangen

Een woning die niet aan de verplichtingen voldoet, wordt beschouwd als ‘niet-conform’ de wetgeving. Als verhuurder van een pand ben je verplicht om de woonruimte in goede staat van onderhoud te verhuren. Ook het plaatsen van voldoende rookmelders valt hieronder. Als er geen rookmelder hangt, riskeer je een boete van de gemeente. Bovendien kan een verzekeraar besluiten om niet uit te keren na brand in een huis zonder voldoende rookmelders.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.822 beoordelingen