The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rowan

Waarom krijg je 2 energielabels bij je wasmachine?

Om duidelijker het verschil in energieklasse aan te geven, hebben alle wasmachines sinds 1 maart 2021 een nieuw energielabel. De energieklasse is geen A+++ of A+++-30% meer, maar loopt van A tot en met G. Bij de overgangsfase kan het zijn dat je het nieuwe label samen met het oude label krijgt. Je leest hier wat dit betekent.

Waarom een nieuw label?

Wastrommel

Door de komst van nieuwere technieken hebben bijna alle wasmachines energieklasse A+++ of zuiniger. We geven dit bijvoorbeeld aan met A+++-30% of A+++-40%. Dit betekent dat je wasmachine 30% of 40% zuiniger is dan A+++. Om meer onderscheid te maken, introduceert de Europese Unie een nieuw energielabel met strengere eisen. Sinds 1 maart 2021 hebben alle wasmachines dit label. Daarvoor en erna is het mogelijk dat je dit label samen met het oude label krijgt.

Belangrijkste verandering nieuw label

Nieuw energielabel wasmachines

Eén van de grootste veranderingen is de classificatie, die van A tot en met G loopt. Energieklasse A+++ kan nu ineens E zijn, bijvoorbeeld. Dit komt doordat de Europese Unie een nieuw testprogramma met strengere meetmethodes gebruikt. Zo baseert de EU het gemiddelde verbruik op basis van het verplichte Eco 40-60 programma en gaat ze hierbij uit van 100 wascycli. De waarden gelden voor een kwart, voor de helft en volgeladen wasmachines. Hierdoor verandert de energieklasse op het label, maar het verbruik verandert niet.

QR code op het energielabel

QR code op nieuw energielabel wasmachines

Een ander verschil met het huidige energielabel is dat er een QR code op het nieuwe label staat. Vanaf 1 maart 2021 kom je hiermee in de database met technische specificaties van de Europese Unie terecht. Ook staan er nieuwe pictogrammen op het energielabel. Zo zie je bijvoorbeeld hoelang het Eco 40-60 programma over een was doet. Met de komst van het nieuwe label lukt het beter om onderscheid te maken tussen energiezuinige wasmachines. De hoogste energieklassen zijn alleen beschikbaar voor de meest energiezuinige wasmachines die nog op de markt komen.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.798 beoordelingen