The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rowan

Waarom krijg je 2 energielabels bij je was-droogcombinatie?

Sinds 1 maart 2021 heeft elke was-droogcombinatie een nieuw energielabel. De energieklasse is nu niet meer A of B, maar kan ineens C, D of lager zijn. Iedere was-droogcombinatie heeft nu een aparte klasse voor wassen en drogen. De Europese Unie kijkt hierbij strenger naar de zuinigheid. Sinds november 2020 ontvang je zowel het nieuwe als het oude energielabel. Je leest hier wat dit betekent.

Waarom is het energielabel vernieuwd?

Het oude energielabel van was-droogcombinaties komt uit 2012. Sinds die tijd zijn er veel nieuwe technieken en technologieën bijgekomen die apparaten een stuk energiezuiniger maken dan de oude A+++ energieklasse. Om een beter onderscheid te maken tussen het energieverbruik van witgoedapparaten, heeft de EU de energieklassen opnieuw ingedeeld op basis van strengere eisen. Met deze maatregel daagt de EU fabrikanten uit om steeds zuinigere modellen op de markt te brengen. Met als resultaat het tegengaan van klimaatverandering.

Belangrijkste verandering huidig label

Nieuw label was-droogcombinatie

Je vraagt je vast af wat er dan anders is aan het huidige label. Het antwoord is dat een was-droogcombinatie nu 2 energieklassen heeft. Geen A of een B meer, maar een C en een D bijvoorbeeld. De ene energieklasse is voor het wassen en de andere voor het wassen én drogen. Dit komt doordat de Europese Unie strengere eisen stelt aan de testmethode van was-droogcombinaties. Dit betekent dus niet dat het apparaat ineens meer energie verbruikt. Alleen de beoordeling vanuit de EU is verandert, wat fabrikanten uitdaagt bij het ontwikkelen van nieuwe modellen.

QR code op het energielabel

Smartphone

Naast de 2 energieklassen is ook de QR code op het huidige energielabel nieuw. Sinds 1 maart 2021 kom je hiermee in de database van de Europese Unie. Je vindt hier alle technische specificaties over het verbruik van de was-droogcombinatie. Verder vind je nieuwe pictogrammen op het energielabel. Zo zie je bijvoorbeeld hoelang het Eco 40-60 programma over een was doet. Dit is het programma dat de EU voor de vernieuwde testmethode gebruikt.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.570 beoordelingen