The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rowan

Waarom krijg je 2 energielabels bij je was-droogcombinatie?

Vanaf 1 maart 2021 heeft elke was-droogcombinatie een nieuw energielabel. De energieklasse is dan niet A of B, maar kan ineens C en D zijn. Iedere was-droogcombinatie krijgt een aparte klasse voor wassen en drogen. De Europese Unie kijkt hierbij strenger naar de zuinigheid. Vanaf november 2020 ontvang je het nieuwe label al bij het huidige label. Je leest hier wat dit betekent.

Waarom een nieuw label?

Was-droogcombinatie

De Europese Unie stelt steeds strengere eisen aan het energielabel van witgoedproducten. Zo ook aan het label van was-droogcombinaties. De EU streeft ernaar om in 2030 energieneutraal te zijn en klimaatverandering tegen te gaan. Om dit doel te bereiken is het herindelen van de energieklassen noodzakelijk. Met deze maatregel daagt de EU fabrikanten uit om steeds zuinigere modellen op de markt te brengen. Met als resultaat het tegengaan van klimaatverandering.

Belangrijkste verandering nieuw label

Nieuw label was-droogcombinatie

Wat betekent het nieuwe label voor mij, denk je nu waarschijnlijk. Het antwoord is dat een was-droogcombinatie straks 2 energieklassen heeft. Geen A of een B meer, maar een C en een D bijvoorbeeld. De ene energieklasse is voor het wassen en de andere voor het drogen. Dit komt doordat de Europese Unie strengere eisen stelt aan de testmethode van was-droogcombinaties. Dit betekent dus niet dat het apparaat ineens meer energie verbruikt. Alleen de beoordeling vanuit de EU verandert, wat fabrikanten uitdaagt bij het ontwikkelen van nieuwe modellen.

QR code op het energielabel

Smartphone

Naast de 2 energieklassen is ook de QR code op het energielabel nieuw. Vanaf 1 maart 2021 kom je hiermee in de database van de Europese Unie. Je vindt hier alle technische specificaties over het verbruik van de was-droogcombinatie. Verder vind je nieuwe pictogrammen op het energielabel. Zo zie je bijvoorbeeld hoelang het Eco 40-60 programma over een was doet. Dit is het programma dat de EU voor de nieuwe testmethode gebruikt.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.084 beoordelingen