The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tamara

Welk gewicht dumbbell heb je nodig?

Zo. Jij wilt thuis aan de slag met dumbbells. Wel zo prettig als je dan het juiste gewicht dumbbells aanschaft. Met het juiste gewicht dumbbells train je namelijk effectief zonder dat je je spieren verkeerd belast. Daardoor bereik je weer sneller je trainingsdoel. Ik leg je graag hieronder uit welk gewicht geschikt is voor jou en waar je op moet letten bij het kopen van dumbbells.

Met hoeveel kg dumbbells moet ik trainen?

Verschillend gewicht dumbbell

Welk gewicht dumbbells je nodig hebt, hangt af van welke oefening je gaat doen. Een oefening voor de kleinere spieren, zoals je triceps aan de achterkant van je bovenarm, voer je met een lager gewicht uit. Oefeningen voor de grotere spieren, zoals je schouders en je rug, voer je al gauw met een hoger gewicht uit. Hoeveel kg dumbbells heb je nu dan nodig? Voor vrouwen zijn gewichten van 0,5 tot 5 kg aan te raden. De 0,5 kg gewichten zijn geschikt voor vrouwen die nog helemaal geen ervaring hebben met krachttraining of al lang niet meer gesport hebben. De 5 kg gewichten zijn geschikt voor vrouwen die al wel ervaring hebben met krachttraining of al af en toe sporten. Voor mannen geldt: 5 kg voor de beginnende sporter zonder trainingservaring en de 10 kg voor de mannelijke sporter met ervaring.

Gewone dumbbell of een verstelbare dumbbell?

Vraag jezelf af wat je wilt bereiken met je trainingen en hoe vaak je gaat trainen. Als je eens per week traint om te zorgen dat je gewoon in shape blijft, is het prima de eerste weken met een standaard gewicht te trainen. Dan koop je dus een enkele dumbbell of een setje lichte dumbbells. Train je regelmatig en je wil je spiermassa bouwen? Dan is het belangrijk dat je meerdere gewichten hebt, of een dumbbell hebt die verstelbaar is in gewicht.

Het verschil

Gewone dumbbell

Gewone dumbbell

Een gewone dumbbell is een dumbbell die uit 1 geheel bestaat. Deze dumbbell heeft daarom ook 1 vast gewicht. Ze zijn vooral geschikt als je een enkele keer per week wat oefeningen doet om in shape te blijven. Focus dan op het maken van veel herhalingen in één oefening. Dat heeft namelijk effect op je spierconditie en dus de fitheid van je lichaam. Ook zijn de gewone dumbbells geschikt als je nog totaal geen ervaring hebt met deze gewichten. Het is dan prettig om je eerste paar trainingen met eenzelfde gewicht dumbbells te trainen. Hierdoor raak je gewend aan de oefening. Wordt de oefening eenvoudig uitvoerbaar? Ga dan over op een verstelbare dumbbell of een setje dumbbells.

Verstelbare dumbbell

Verstelbare dumbbell

Een verstelbare dumbbell is een dumbbell met verstelbare gewichten. Je kunt ook kiezen voor dumbbell sets. Je gebruikt de verstelbare dumbbells wanneer spiermassa verhogen je sportdoel is of als je veel verschillende oefeningen wil gaan doen tijdens je training. Bij de ene oefening kun je namelijk een hoger gewicht aan dan bij een andere oefening. Wil je direct beginnen om spiermassa te kweken? Schaf dan ook een verstelbare dumbbell aan of een setje dumbbells. Begin de eerste paar oefeningen met eenzelfde gewicht. Zodra je houding goed is en de oefening soepel gaat, ga je meteen door naar het hogere gewicht. Ben je al een paar trainingen bezig met 1 gewicht dumbbells? Ook dan is het prettig om over te stappen op een verstelbare dumbbell of een setje. Wanneer je dan de oefeningen met de juiste beweging, houding en met gemak uitvoert, raken je spieren hier ook aan gewend en zul je zien dat je sneller in gewicht omhoog kan.

Conclusie

Een verkeerd gewicht dumbbells is niet alleen vervelend tijdens je training, maar ook slecht voor je spieren en uiteindelijk het bereiken van jouw sportdoel. Let daarom op:

  • Je houding tijdens de oefening.
  • Dat je als man met een dumbbell van 5 tot 10 kg begint.
  • Dat je als vrouw met dumbbells van 0,5 tot 5 kg begint.
  • Het onder de knie krijgen van de oefening.

Wanneer je deze punten aanhoudt, kun je na verloop van tijd overgaan op een zwaarder gewicht. Als je dat wilt natuurlijk. Zo. Nu weet je wat meer over dumbbells en kan je met het juiste gewicht en een gerust hart aan de slag.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.695 beoordelingen