The website is in Dutch. Would you like to translate it to English?


Geschreven door Tamara

Welk gewicht kettlebell heb ik nodig?

Wil je thuis aan de slag met een kettlebell? Wel zo prettig om dan te weten welk gewicht geschikt is voor jouw trainingen. Ben je een beginnende sporter of heb je al ervaring? In beide gevallen heb je een ander gewicht kettlebell nodig. Je training is het meest effectief wanneer je met het juiste gewicht traint. Ook voorkom je op die manier dat je je spieren verkeerd belast. Welk gewicht nu geschikt is voor jou en waar je verder op kunt letten bij de aanschaf van een kettlebell, leg ik je hieronder uit.

Beginnende sporter

Beginnende sporter kettlebell

Heb jij nog niet zo veel ervaring met het trainen met gewichten en wil je nu thuis aan de slag? Logisch dat je voor een kettlebell kiest om mee aan de slag te gaan. Je doet hier namelijk veel verschillende oefeningen mee en traint zo dus ook verschillende spiergroepen. Voor elke oefening en spiergroep heb je wel diverse gewichten kettlebell nodig. Ga je armoefeningen doen? Start dan als beginnende man met een kettlebell van 10 of 12 kg. Als vrouw start je het effectiefst met een kettlebell van 6 of 8 kg. Ga je beenoefeningen doen met de kettlebell? Start dan als man met een gewicht van 16 kg en als vrouw met een gewicht van 12 kg.

Ervaren sporter

Ervaren sporter kettlebell

Ben jij iemand die wel ervaring heeft met sporten, maar bijvoorbeeld altijd dumbbells gebruikte en nu ook met kettlebells aan de slag wil? Dan kun je al prima aan de slag met een zwaarder gewicht kettlebell dan iemand die net begint met sporten. Start voor armoefeningen als man met een kettlebell van 16 kg en als vrouw met een kettlebell van 12 kg. Voor oefeningen voor je benen start je als man het meest effectief met een kettlebell van 20 kg en als vrouw start je met 16 kg. Ben je van plan om vaak aan de slag te gaan met de kettlebell? Dan wordt het gewicht waar je mee begint na een tijdje te simpel voor je. Schaf dan dus naast dat gewicht kettlebell ook de twee gewichten kettlebells die daarop volgen aan. Bijvoorbeeld wanneer je als man benen wil trainen met de kettlebell, schaf je deze in het gewicht 16, 20 en 24 kg aan. Zo ga je in 1 keer door om je sportdoel te bereiken, zonder dat je oefeningen te simpel worden.

Materiaal

De materialen die het vaakst gebruikt worden voor kettlebells zijn kunststof en gietijzer. Het voordeel van kettlebells van kunststof is dat ze meestal een groter handvat hebben en dus geschikt zijn voor mensen met grote handen. Het voordeel van kettlebells van gietijzer is dat ze minder snel beschadigen en dus geschikt zijn wanneer je de kettlebell vaak wil gebruiken. Hiernaast is het verstandig te kijken naar of de kettlebell een antislip-laag heeft. Een antislip-laag beschermt je vloer tijdens een training. Ga je dus trainen op je mooie eikenhouten vloer? Ga dan voor een variant met antislip. Ga je trainen in een sportschool of heb je thuis een dikke mat waar je op traint? Dan kun je ook voor de variant zonder antislip-laag kiezen.

TIP: Gebruik fitnesshandschoenen voor extra grip.

Conclusie

Met het juiste gewicht kettlebell bouw je op een juiste manier je spierkracht op en werk je effectief aan jouw sportdoel. Let dus op:

Man:

  • Beginner: 10 of 12 kg voor armspieroefeningen en 16 kg voor beenspieroefeningen.
  • Ervaren: 16 kg voor armspieroefeningen en 20 kg voor beenspieroefeningen.

Vrouw:

  • Beginner: 8 kg voor armspieroefeningen en 12 kg voor beenspieroefeningen.
  • Ervaren: 10 kg voor armspieroefeningen en 16 kg voor beenspieroefeningen.

Zorg dat je de oefening onder de knie krijgt voordat je met een hoger gewicht gaat trainen dan het gewicht waarmee je begint. Zo. En nu aan de slag met die kettlebell!

Tamara
Artikel van:
Tamara
Kettlebellspecialist.

© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 33.485 beoordelingen