The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Welke aansluitingen heeft een tv?

Je zoekt een aansluiting op je tv, maar weet niet hoe deze eruitziet. Geen paniek, op deze pagina heb ik de belangrijkste aansluitingen voor je op een rijtje gezet. Met dit overzicht weet je zeker dat je de juiste in- of uitgang kiest.

HDMI, optisch & antenne

HDMI

HDMI

Op deze ingang sluit je een HDMI kabel aan. Zo verstuur je beeld- en geluidssignalen van bijvoorbeeld een Blu-ray speler of spelcomputer naar de televisie. Wil je het geluid van de tv via dezelfde kabel terugsturen naar een soundbar of receiver? Gebruik dan de ARC aansluiting.

Optisch

Optisch

Deze uitgang is geschikt voor digitaal optische kabels. Met deze kabel verstuur je het geluid van de televisie naar een soundbar, receiver of home cinema set.

Antenne

Antenne

De antenne ingang is geschikt voor een coax kabel. Het andere uiteinde van deze kabel verbind je met je wandcontactdoos. Op deze manier kijk je naar digitale of analoge tv.

Netwerk, hoofdtelefoon & CI

Netwerk

Netwerk

Je sluit een televisie met een netwerk ingang gemakkelijk aan op je bedrade thuisnetwerk. Dit doe je door de ingang via een UTP kabel met je router te verbinden.

Hoofdtelefoon

Hoofdtelefoon

Op deze uitgang sluit je een bedrade hoofdtelefoon met een 3,5 mm connector aan. Dat is handig als je in stilte naar een film of serie wilt kijken.

CI

CI

Wil je via een CI kaart naar digitale tv kijken, dan schuif je deze kaart eerst in een losse CI module. Vervolgens stop je de module in de CI ingang van de televisie.

Component, composiet & RCA

Component

Component

Een televisie met een component ingang ontvangt analoge videosignalen. Je vindt deze aansluiting onder andere terug op een Nintendo Wii. De aansluiting bestaat uit een rode, groene en blauwe connector. Soms is de groene connector gedeeltelijk of helemaal geel. In dit geval werkt deze ook als composiet aansluiting.

Composiet

Composiet

Net als de component ingang ontvangt de composiet ingang analoge videosignalen. Je hebt deze meestal nodig om een oudere videocamera aan te sluiten. Het verschil met de component ingang is dat deze uit 1 gele connector bestaat die alle beeldinformatie ontvangt. Denk aan de kleur en helderheid. Hierdoor is de beeldkwaliteit meestal slechter.

RCA

RCA

Met een component of composiet ingang ontvangt de televisie alleen beeldsignalen. Het geluid verstuur je via een losse RCA kabel. Je herkent de aansluiting aan de rode en witte connector.

Usb, VGA & SCART

Usb

Usb

Op deze ingang sluit je een usb stick of externe harde schijf aan. Meestal speelt een tv met een usb ingang de opgeslagen video's, foto's of nummers van het opslagapparaat af. Er zijn ook tv's waarmee je programma's op het apparaat bewaart.

VGA

VGA

Deze ingang is geschikt voor VGA kabels. Je gebruikt deze kabel om de televisie met een laptop of pc te verbinden. Om ervoor te zorgen dat de kabel stevig vastzit, hebben de connectors kleine schroeven. Hiermee draai je de kabel vast in beide apparaten.

Scart

SCART

Via een SCART verbinding verstuur je beeld- en geluidssignalen in beide richtingen. De connector van de kabel bestaat uit 21 kleine pinnen. Doordat SCART is vervangen door HDMI, vind je deze aansluiting bijna nooit terug op moderne televisies.

Laurence
Artikel van:
Laurence Televisiespecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.586 beoordelingen