The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Welk type lens gebruik ik voor macrofotografie?

Een lens moet aan veel eisen voldoen voordat het label 'macrolens' erop geplakt mag worden. Onder meer het diafragma en de scherpstelafstand spelen hierin een belangrijke rol. Maar ook de grootte van de beeldhoek is iets om rekening mee te houden. Op basis van deze eigenschappen heb ik 2 type macrolenzen voor je geselecteerd.

Macrolens zonder zoom

Macrolens zonder zoom

Het voordeel van een lens zonder zoom, ook wel primelens genoemd, is het grote maximale diafragma. Hiermee creëer je een kleine scherptediepte in je foto. In de foto is alleen het onderwerp scherp waardoor het los komt van de achtergrond. Kies bijvoorbeeld voor een 60mm f/2.8 lens. Ook belangrijk is de korte scherpstelafstand zodat je dicht op het object kunt fotograferen. Kies voor een stille scherpstelmotor zodat levende onderwerpen niet schrikken.

Macrolens met zoom

Macrolens met zoom

Er zijn ook zoomlenzen beschikbaar waarmee je goede macrofoto's maakt. Zo bestaat er een 18-300mm f/3.5-6.3 macrolens. Deze lens heeft helaas wel een minder groot maximaal diafragma. Maar ook met een diafragma van 3.5 creëer je nog een mooie scherptediepte. Door de zoommogelijkheden hoef je niet bovenop je onderwerp te zitten. En leg je met een grotere beeldhoek wat meer van de omgeving vast. Ook hier geldt: kies voor een korte scherpstelafstand en stille scherpstelmotor.

Sanne
Artikel van:
Sanne Cameraspecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.802 beoordelingen