Geschreven door Daan

Welke fietsendragers zijn er?

Ga je op vakantie en wil je je fiets meenemen? Met een fietsendrager neem je jouw fiets mee naar je favoriete vakantiebestemming in binnen- of buitenland. Er zijn fietsendragers in alle soorten en maten. Misschien denk je bij een fietsendrager direct aan een drager op de trekhaak van een auto. Er zijn echter ook genoeg opties voor fietsliefhebbers die zonder trekhaak of met een caravan op pad gaan. In dit artikel neem ik de verschillende mogelijkheden met je door.

Op de trekhaak

Fietsendragers op de trekhaak

De meeste fietsendragers bevestig je op de trekhaak van je auto. Van alle plekken op de auto kan de trekhaak het meeste gewicht dragen. Hierdoor is de trekhaak geschikt voor zwaardere fietsen, zoals elektrische fietsen of stadsfietsen. Let hierbij op de kogeldruk van je trekhaak, die de maximale belasting aangeeft.

Een fietsendrager voor op de trekhaak:

 • Kan meestal meerdere fietsen vervoeren of is uit te breiden voor een extra fiets.
 • Is meestal sterk genoeg voor het dragen van elektrische fietsen.
 • Zit dicht bij de grond, waardoor je je fiets niet zo hoog hoeft te tillen. Met een oprijgoot gaat het bevestigen van je fiets op de drager nog gemakkelijker.
 • Is relatief zwaar, waardoor je de drager minder gemakkelijk in je eentje bevestigt.

Op de achterklep

Fietsendrager op de achterklep

Met een auto zonder trekhaak of met een caravan heb je een ander type fietsendrager nodig. Een achterklepdrager is dan een goede optie. Let hierbij op dat het model drager op jouw auto past, aangezien een fietsendrager voor de achterklep meestal niet universeel te gebruiken is.

Een drager voor op de achterklep:

 • Is compact en neemt hierdoor weinig ruimte in.
 • Heeft vaak rubberen frameklemmen, waardoor je fiets niet snel beschadigt.
 • Is door het relatief lage draagvermogen niet geschikt voor zwaardere fietsen, zoals elektrische fietsen.

Op het dak

Fietsendrager voor op het dak

Een andere mogelijkheid is om je fiets op het dak van de auto te vervoeren. Bij sommige fietsendragers voor op het dak koppel je het voorwiel van je fiets los. Je bevestigt de fiets dan met de voorvork aan de fietsendrager. Let bij fietsendragers voor het dak op dat je een losse dakdrager nodig hebt om de drager op te bevestigen.

Een fietsendrager voor op het dak:

 • Heeft geen frameklemmen, waardoor je fiets niet snel beschadigt.
 • Is compact en neemt hierdoor weinig ruimte in.
 • Bevestig je snel en gemakkelijk op een dakdrager.
 • Is niet geschikt voor zwaardere fietsen, zoals elektrische fietsen.
 • Moet worden bevestigd op een dakdrager.

Op de dissel

Fietsendrager voor op de caravan dissel

Wanneer je op pad gaat met een caravan gebruik je een disseldrager om wat zwaardere fietsen te vervoeren. Dit type fietsendragers monteer je op de dissel van een vouwwagen of caravan. Meestal passen er 2 of 3 fietsen op een disseldrager. Let hierbij op de kogeldruk van je trekhaak, die de maximale belasting aangeeft.

Een fietsendrager voor op de dissel:

 • Bevestig je snel en gemakkelijk op de dissel van je caravan.
 • Is meestal sterk genoeg voor het dragen van elektrische fietsen.
 • Neemt geen extra ruimte in door zijn compacte formaat.
 • Is alleen te gebruiken in combinatie met een vouwwagen of caravan.

Op de wand

Een fietsendrager op de wand gebruik je achterop een camper of op de caravan om de kogeldruk te verminderen. Wanddragers zijn stabiel en hebben vaak een behoorlijk draagvermogen. Let hierbij op dat de drager uitsteekt aan de achterkant, wat je moet aangeven met een reflecterend bord.

Een fietsendrager voor op de wand:

 • Is meestal sterk genoeg voor het dragen van elektrische fietsen.
 • Heeft vaak rubberen frameklemmen, waardoor je fiets niet snel beschadigt.
 • Is belastend voor je caravan of camper, door de druk op de bevestigingspunten.
 • Hangt hoger dan andere modellen, waardoor je de fietsen hoger moet optillen.

Moet ik voor een fietsendrager met een 7 of 13 polige stekker kiezen?

Let bij de aanschaf van een fietsendrager voor op de trekhaak goed op de elektrische aansluiting van je auto. Deze aansluiting is 7 of 13 polig en de stekker van de fietsendrager moet hierop passen. Bij 13 polige stekkers wordt onderscheid gemaakt tussen Jaeger of Multicon stekkers. De Jaeger stekker komt het meest voor en bij ons vind je dan ook alleen fietsendragers met deze stekker. Wanneer je een fietsendrager op het oog hebt met bijvoorbeeld een 13 polige stekker en jouw auto heeft een 7 polige aansluiting, heb je een verloopstekker nodig van 7 naar 13 polig. Een 7 polige fietsendrager beschikt over achter-, knipper- en remverlichting. Een 13 polige fietsendrager heeft daarnaast nog mist- en achteruitrijverlichting.

Kan ik mijn achterklep nog wel openen?

Wanneer je de fietsendrager op de trekhaak hebt bevestigd en je fiets is geïnstalleerd, kan het gebeuren dat je nog iets in de kofferbak wilt leggen. Verschillende fietsendragers hebben een kantelfunctie. Door middel van een voetpedaal of een hendel, kantel je de drager schuin naar voren. Hierdoor kun je de achterklep nog steeds openen. Helaas is deze functie niet bij elke auto mogelijk, zoals bij auto¿s met een grotere achterklep of met openslaande deuren.

Daan
Artikel van:
Daan
Fietsendragerspecialist