The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jelle

Welke videokaart heb je nodig in je Apple MacBook?

De meeste taken die je MacBook uitvoert, worden gedaan door je CPU. Als je veel zware grafische taken uitvoert, kan deze overbelast raken. Videokaarten bieden in dat geval de nodige hulp door het grafische deel van de werklast over te nemen. Als je vaak grafische software gebruikt, is een videokaart dus onmisbaar. Maar welke kies je? We vertellen het je hier.

Wat is een videokaart?

Apple MacBook Pro 16 inch

De videokaart, of GPU, van je MacBook is verantwoordelijk voor alle grafische taken. Hierdoor hoeft de processor deze taken niet op zich te nemen, waardoor je MacBook soepel blijft draaien. Vrijwel alle software heeft grafische onderdelen. Je videokaart helpt dus alle software efficiënter draaien. Het verschil is echter het grootste bij beeldbewerkingssoftware en 3D programma's. In veel gevallen kun je zonder goede videokaart zelfs helemaal niet werken in die programma's.

Shared

Apple MacBook Pro 13 inch videokaart

Minder krachtige MacBook modellen hebben een shared (of integrated) videokaart. Deze deelt het geheugen van je MacBook met je CPU. Voor het bewerken van je vakantiefoto's of het typen van je verslag is dat geen probleem. Als je daarentegen een lange video bewerkt, merk je dat dit je MacBook veel moeite kost. Zit er een Intel UHD of Intel Iris Plus in je MacBook, dan heb je een shared videokaart. Deze modellen zijn minder geschikt voor zware videobewerking en 3D software.

Dedicated

Apple MacBook Pro 16 inch videokaart

Bewerk je regelmatig video's? Of ben je dagelijks met zware software als Photoshop of AutoCAD bezig? Dan heb je een dedicated videokaart nodig. Deze vind je alleen in de 15 en 16 inch modellen. De videokaarten in Apple MacBook Pro worden gemaakt door AMD. Je herkent ze bijvoorbeeld als AMD Radeon Pro 5500M of AMD Radeon Pro 560X. Hoe meer geheugen een videokaart heeft, hoe beter deze is in het verwerken van grafische gegevens. Dit geheugen wordt ook wel aangeduid als VRAM (Video RAM).

Conclusie

Een videokaart is vooral van belang als je veel grafische programma's draait. Een dedicated videokaart is in dat geval beter dan een shared videokaart. Voor de beste prestaties kies je bovendien een model met zoveel mogelijk geheugen. Kom je er toch niet helemaal uit? Wij hebben de beste keuzes voor jou op een rijtje gezet. Je vindt ze als Coolblue's Keuze op de website.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 20.134 beoordelingen