The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat is de wet- en regelgeving voor drones in Nederland?

Als dronepiloot moet je je in Nederland aan een aantal regels houden. Je riskeert een boete wanneer je deze regels aan je laars lapt. Ook kan je drone in beslag worden genomen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Check daarom eerst onderstaande wet- en regelgeving voor je met jouw drone op pad gaat.

1. Houd afstand van mensenmenigten, (spoor)wegen en bebouwing

Het is verboden om met je drone boven grote groepen mensen te vliegen. Je mag daarnaast ook niet boven gebouwen en andere bouwwerken cirkelen. Ook is het niet toegestaan om boven industrie- en havengebieden te vliegen. Een algemeen geldend advies is: houd van alles minimaal 50 meter afstand als je je drone de lucht in hebt gestuurd.

2. Blijf uit de buurt van no-fly zones

no-fly zone

Als je met je drone gaat vliegen moet je rekening houden met no-fly zones. In deze gebieden geldt een geheel, gedeeltelijk of tijdelijk vliegverbod. Zo is het verboden om in de buurt van vliegvelden te vliegen. Dit geldt ook voor plekken waar trauma- of politiehelikopters landen. Kom je een ander luchtvaartuig tegen? Geef dan altijd voorrang en laat je drone direct landen. Een kaart met alle no-fly zones vind je op de website van de Rijksoverheid.

3. Vlieg niet hoger dan 120 meter

120 meter hoog verboden

In Nederland is het niet toegestaan om meer dan 120 meter hoog te vliegen met je drone. Houd de hoogte op het scherm van je smartphone of van de controller daarom goed in de gaten tijdens het vliegen. Je kunt ook een maximale hoogte van tevoren instellen zodat de drone nooit hoger gaat dan 120 meter.

4. Je drone moet goed zichtbaar zijn

zichtbaarheid drone

Omdat je altijd goed zicht moet houden op je drone, mag je alleen bij daglicht vliegen. Zorg er daarnaast voor dat je je drone altijd in de gaten houdt en hem niet uit het oog verliest. Vlieg daarom ook niet te hoog. De maximale vlieghoogte helpt je hier alleen maar bij. Dus houd je hier dan ook echt aan.

5. Respecteer andermans privacy

privacy drone

Houd tijdens het filmen en fotograferen met je drone altijd rekening met ieders privacy. Je mag voor privégebruik luchtopnamen maken. Maar je mag iemand bijvoorbeeld niet in het geheim filmen. Als je een persoon filmt of fotografeert moet je dat met diegene overleggen. Probeer sowieso altijd te voorkomen dat je opnames maakt van zaken die gevoelig kunnen liggen.

6. Regel een aansprakelijkheidsverzekering

aansprakelijkheidsverzekering drone

Als je met jouw drone schade veroorzaakt, ben jij daar aansprakelijk voor. Check daarom of je aansprakelijkheidsverzekering de eventuele schade dekt die jij hebt veroorzaakt met je drone. Niet iedere verzekering doet dit namelijk. Voor je het weet heb je een bedrag van duizenden euro's aan je broek hangen. Het is daarom ook goed om van tevoren te checken of je drone geen mankementen heeft zodat je zeker weet dat hij niet ineens neerstort.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 20.199 beoordelingen