The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jimmy

Windows Ink Review

Met de komst van Windows Ink verandert elke 2-in-1 laptop in een digitaal tekenblok. In combinatie met de juiste stylus maak je gedetailleerde tekeningen en schrijf je eenvoudig een takenlijstje uit op een digitaal notitieblok. Benieuwd wat Windows Ink verder te bieden heeft? Je leest het in deze review.

Wat heb je nodig?

Voordat ik aan de slag ging met Windows Ink had ik een aantal dingen nodig om optimaal gebruik te maken van de nieuwe stylus mogelijkheden in Windows 10.

  • Een tablet, laptop of 2-in-1 met stylus ondersteuning
  • De laatste Windows 10 updates
  • Een geschikte stylus zoals de Microsoft Surface Pen

Ink Werkruimte

Ink werkruimte op Windows 10.

Ink Werkruimte is de centrale plaats voor alle apps die je in combinatie met je stylus gebruikt. Met 1 druk op de stylus knop komt er een venster tevoorschijn met apps als Plaknotities, Schetsboek, Schermaantekeningen en een linkje met meer apps in de Windows Store. Daar kom ik een app tegen die mijn uitgeschreven rekensommen herkent, en zo gelijk de uitkomst laat zien. In de instellingen kan ik ervoor kiezen om met de knop op de Surface Pen gelijk een plaknotitie te openen, zodat ik snel mijn boodschappenlijstje kan bijwerken.

Een digitaal schetsblok

Tekenen in Windows 10 met Windows Ink.

Ondanks mijn matige tekenvaardigheden heb ik de Schetsboek app onderworpen aan mijn beste creatieve voorstellingen. Waar ik normaal altijd een liniaal nodig had voor het tekenen van rechte lijnen, kan ik in deze app gewoon mijn handen gebruiken om een virtuele liniaal te plaatsen. Windows Ink is goed in het detecteren van je handpalm, zodat er niet ineens een zwarte veeg over je tekening heen verschijnt. Afhankelijk van je stylus ondersteunt Schetsboek meerdere drukpunten, waardoor ik ook de fijne details zichtbaar kon krijgen. Het is echter geen vervanger voor een tekentablet of ouderwets pen en papier.

Apps voor Windows Ink

Tekenen met stylus op Windows 10 laptop in tabletmodus.

Ook voor productievere bezigheden vind ik voldoende Windows Ink toepassingen. Zo ondersteunt Microsoft Word slimme bewerkingen. Ik streep een woord door om het te verwijderen en omcirkel woorden als ik ze wil markeren. Veel standaard Windows 10 apps zoals Kaarten, Foto's en Video's en de Edge browser ondersteunen ook het gebruik van Windows Ink zodat ik overal eenvoudig doorheen navigeer met niets anders dan mijn stylus. Het aantal beschikbare apps in de Windows Store is nog wel wat beperkt. Ook blijft ondersteuning van bijvoorbeeld Adobe programma's nog achterwege, tenzij je Windows Ink in combinatie met een tekentablet gebruikt.

Conclusie

Met Windows Ink wordt het aanschaffen van een 2-in-1 nóg interessanter. Ik raakte erg snel gewend aan het werken met slimme plaknotities. Het opschrijven van een telefoonnummer waarna Windows mij automatisch herinnert om de persoon te bellen is erg handig. De nauwkeurigheid die de Microsoft Surface Pen biedt tijdens het tekenen en het gebruik van je handen als liniaal voelt erg intuïtief. Helaas is het aantal apps met Windows Ink ondersteuning nog beperkt. Maar ik twijfel er niet dat aan dat meer ontwikkelaars ondersteuning voor Windows Ink in bestaande apps gaan verwerken.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.234 beoordelingen