The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sven

Hoe onderhoud je je zakmes?

Zakmessen, multitools en vouwmessen zijn ontworpen om jarenlang mee te gaan. De fabrikant zorgt voor een product van hoge kwaliteit maar jij zorgt voor het onderhoud, want ook dat is essentieel voor langdurig plezier van je mes. In dit artikel vertel ik je hoe je je mes het beste onderhoudt.

Schoonmaken

Je mes komt bij het gebruik in aanraking met verschillende stoffen. Denk hierbij aan hout, voedsel en vocht. Deze stoffen tasten mogelijk de coating van je mes aan. Dit kan op den duur zorgen voor roestvorming op het blad of aan de scharnieren. Hierdoor wordt je mes bot of je mes klapt minder soepel open en dicht. Wil je dit voorkomen? Lees dan onderstaande tips door.

Let op

  • Komen de bladen van je mes in aanraking met zure of vochtige producten zoals fruit, bladeren of takken, veeg het mes dan gelijk schoon. Deze stoffen tasten op termijn namelijk de bladen aan van je mes waardoor er roest kan ontstaan.
  • Probeer contact met zand te vermijden. Doordat het zand tussen de scharnieren gaat zitten loop je de kans dat de verschillende onderdelen niet meer goed sluiten.
  • Ook zout water tast de coating aan van de bladen waardoor de kans op roestvorming toeneemt. Je doet er goed aan om het mes direct af te spoelen met zoet water om roestvorming te voorkomen.

Roest

Een groot misverstand is dat vaak gedacht wordt dat zakmessen van roestvrij staal zijn gemaakt. Dat is helaas niet zo, de meeste messen zijn gemaakt van roestvast staal (rvs). Roestvast staal vertraagt het proces van roestvorming, maar het betekent niet dat het mes niet kan roesten.

Roest verwijderen

Lichte roest verwijder je gemakkelijk door een schuurspons of oud t-shirt te gebruiken en wat olie. Door de roestplekken op te poetsen zal je zien dat de roest als sneeuw voor de zon verdwijnt. Gebruik je de schuurspons? Gebruik deze dan met beleid zodat je krasjes op het blad voorkomt. Is de roest hardnekkiger dan raad ik je aan om schuurpapier of staalwol te gebruiken.

Slijpen

Messen worden bot, dat is onvermijdelijk. Je doet er dan ook goed aan om eens in de zoveel tijd te controleren of je mes nog wel scherp genoeg is. Een scherp mes werkt niet alleen fijner, het is ook nog eens veiliger. Een bot mes snijdt namelijk niet. Doordat je geforceerd druk gaat zetten op je mes loop je de kans uit te schieten en jezelf te bezeren. Welke tools kan je gebruiken om je mes weer scherp te maken?

  • Slijpstenen
  • Slijpstaaf
  • Doortrekslijpers
Artikel van:
Sven
Zakmesspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 42.199 beoordelingen