The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Juliën

Advies over zakmessen

Een zakmes of vast mes koop je voor een bepaald doel. Bijvoorbeeld om mee te nemen bij een trekking in de natuur, om dagelijks bij je te dragen voor je beroep of voor gebruik op de zeilboot. Met een zakmes ben je voorbereid op verschillende klussen in uiteenlopende situaties. Er zijn veel messen in diverse maten waardoor het soms lastig is een keuze te maken. Wij helpen je graag bij het kiezen van het juiste mes.

1. Waar ga je het zakmes vooral voor gebruiken?

Je bent op zoek naar een mes maar weet niet precies hoe je de juiste keuze maakt. Om het juiste mes te kopen is het goed om te bedenken waar je het mes voor gaat gebruiken en in welke situaties je het bij je wil hebben.

1.1 Snijden

Snijden met een vouwmes

Ga je kamperen of trekken door de natuur en wil een compact mes waar je groente of vlees mee snijdt? Of wil je een mes waar je takken en touw mee snijdt om vallen en hutten te bouwen? In deze situaties kies je het beste voor een vouwmes. Bij een vouwmes, ook wel knipmes genoemd, zit er tussen het handvat en het lemmet een scharnierpunt waarmee je het uitklapt om te gebruiken. Vaak kan je dit scharnierpunt blokkeren zodat het mes niet ongewenst in- of uitklapt. Dat is niet alleen vervelend, maar ook nog eens onveilig. Vouwmessen zijn er in verschillende maten, geschikt voor uiteenlopende situaties.

Snijden met een vast mes

Bij een vast mes zit het lemmet vast aan het heft en kan het niet ingeklapt worden. Hierdoor past het niet in je zak. Een vast mes wordt dan ook vaak geleverd met een foedraal van leer of kunststof voor bescherming van jezelf en om beschadigingen aan je mes te voorkomen. Vaak kan je het in het foedraal aan je riem dragen. Omdat een vast mes, in tegenstelling tot een vouwmes, geen scharnierpunt heeft kan je goed kracht zetten tijdens het snijden. Hierdoor is een vast mes geschikt om bijvoorbeeld dikke takken of dik touw te snijden. Vaste messen worden veel gebruikt in het leger, voor survival-doeleinden, de jacht of bij het duiken.

1.2 Kleine klussen

Zwitserszakmes

Ga je kamperen, zeilen of wil je in het dagelijks leven goed voorbereid zijn op situaties waarbij je wel eens een gereedschap nodig hebt? Een Zwitsers zakmes biedt dan uitkomst. Dit is een handig hulpmiddel met in ieder geval een mes en, afhankelijk van het model, andere gereedschappen zoals een zaag, vijl, schroevendraaier. De gereedschappen zijn klein waardoor het mes compact is. Daardoor kan je het altijd bij je dragen en kan je kleine klussen snel en gemakkelijk uitvoeren. Even iets doorsnijden, aanschroeven of een fles openen is zo gedaan. Een Zwitsers zakmes is een icoon onder de messen en is duidelijk herkenbaar aan het logo met een wit kruis.

1.3 Grote klussen

multitool

Je bent een techneut, monteur, scout of buitensporter en vindt het prettig om altijd een gereedschapskist op handformaat in je zak te hebben. Een multitool is dan een goede keuze. Net als een Zwitsers zakmes, is dit een multifunctioneel hulpmiddel. Een belangrijk verschil is dat de combinatietang bij multitools een voornaam onderdeel is en het mes in verhouding kleiner. Daarnaast zijn de gereedschappen op een multitool groter dan die op een zakmes en daardoor geschikt voor grotere klussen of veelvuldig gebruik. Bedenk van tevoren welke tools je wel en welke je niet nodig hebt. Op basis hiervan kies je de multitool die qua gereedschappen het beste bij jou past.

2. Wat is nog meer belangrijk?

Als je hebt bepaald waar je het mes voor gaat gebruiken zijn er ook andere zaken waar je rekening mee kan houden.

Vergrendeling

Moet je bij het gebruik van je mes of multitool veel kracht zetten? Dan is een mes of multitool met vergrendeling een goede investering. Een vergrendeling zorgt ervoor dat het mes of gereedschap niet inklapt terwijl je het gebruikt. Dit is niet alleen onhandig werken maar ook nog eens gevaarlijk.

Gladde snede of gekarteld

De snede van een lemmet bepaalt de wijze waarop je snijdt. Met een gladde snede maak je een duw-beweging en nette snedes. Omdat je bij een lemmet met gladde snede het hele snijvlak gebruikt heb je meer controle bij gebruik. Met een gekartelde snede kan je een zagende of trekbeweging maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de beweging die je maakt als je een broodje opensnijdt. Een groot lemmet met een gekartelde snede is geschikt voor het zagen of snijden van bijvoorbeeld dikke takken of dik touw. De snede van een gekarteld lemmet is minder nauwkeurig en geeft hierdoor een ruwere snede.

3. Heeft mijn zakmes onderhoud nodig?

Elk mes heeft onderhoud nodig. De basisregel is dat je het na gebruik schoon en droog maakt. Je kan je mes af en toe met een beetje olie invetten om corrosie te voorkomen. Vouwmessen en vaste messen slijp je als ze bot zijn. Er zijn verschillende manieren of je mes te slijpen. Afhankelijk van het type staal en de vorm van het lemmet kies je je slijpmiddel.

4. Accessoires

Riemetuis

Je wilt je mes of multitool altijd bij je dragen, maar liever niet in je zak? Dan biedt een riemetui uitkomst. Een riemetui van kunststof of leer is voorzien van een clip of karabijnhaak. Hiermee bevestig je de etui aan je riem. Hierdoor heb je je mes altijd veilig bij de hand en bescherm je jezelf en het mes ook nog eens.

Slijpstenen

Een bot mes is niet handig. Als je mes bot is, slijp je hem met een slijpsteen, -staaf of -systeem. Een slijpsteen of -staaf heeft een korrelig oppervlak waarover het lemmet beweegt. Hierdoor wordt een laagje van het staal van je mes afgenomen. Met een slijpsteen met een grove korrel kan je het staal van je lemmet weer een scherpe vorm geven. Een fijne korrel maakt je lemmet glad. Naast stenen zijn er handige slijpsystemen verkrijgbaar. Door middel van 2 geleiders zorgt dit systeem, dat je het mes onder de juiste hoek over een slijpsteen haalt. Lees voor gebruik van een slijpmiddel altijd goed de gebruiksaanwijzing door en zorg dat je het juiste slijpmiddel voor jouw mes hebt.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 42.249 beoordelingen