Terug naar Advies om energie te besparen

Bespaartips - keuken

Energie besparen is voordelig voor je portemonnee en voor het milieu. In dit artikel lees je hoe je energie bespaart door bewust om te gaan met het witgoed in je keuken. De apparaten die de meeste energie verbruiken zijn de vaatwasser, de koelkast en de vriezer. In dit artikel vind je 6 tips om hier energiezuinig mee om te gaan.

Samenvatting tips

Apparaten die minder energie verbruiken zijn gunstig voor je portemonnee en voor het milieu. Een paar tips hoe je hier rekening mee houdt, lees je hier.

  • Tip 1: Reinig je apparaten regelmatig
  • Tip 2: Kies apparaten met een goed energielabel
  • Tip 3: Gebruik het eco-programma van je vaatwasser
  • Tip 4: Ontdooi je vriezer of vriesvak
  • Tip 5: Geef je koelkast of vriezer ruimte
  • Tip 6: Lever je oude apparaat in

Tip 1: Reinig je apparaten regelmatig

Een goed onderhouden apparaat verbruikt minder energie. Haal een doekje over de kuip en de deurrubbers van je vaatwasser. Leeg de filter en maak deze voorzichtig schoon onder de kraan. Gebruik ook eens een heet programma zodat vuil in het apparaat goed wegspoelt. Voor koelkasten en vriezers is het van belang om de deurrubbers geregeld met heet water te reinigen. Een schoon deurrubber blijft flexibel, waardoor de deur beter sluit en er geen koude lucht ontsnapt.

Tip 2: Kies apparaten met een goed energielabel

Let bij het kopen van een nieuw witgoed apparaat op de energiekosten. Vaatwassers, koelkasten en vriezers hebben een energielabel met daarop de energieklasse en het energieverbruik per jaar in kilowattuur (kWh). Dit label is verplicht door de Europese Unie. Op het label van een vaatwasser vind je ook het waterverbruik per jaar. Hiervoor kijk je naar het getal onder het kraantje op het energielabel.

Tip 3: Gebruik het eco-programma van je vaatwasser

Een eco-programma duurt langer dan een normaal programma. Om deze reden twijfelen mensen soms of dit wel energiezuinig is. Toch verbruikt het eco-programma gemiddeld 30% minder energie en maar een kwart water ten opzichte van een standaardprogramma. Zo verbruik je flink minder water en stroom. Het programma is niet de beste keuze bij flink aangekoekte vaat, gebruik dan liever het automatische programma dat het programma aanpast op basis van de vuilgraad van de vaat.

Tip 4: Ontdooi je vriezer of vriesvak

Bij een vriezer of een koelkast met een vriesgedeelte is het van belang om deze regelmatig te ontdooien. Elke 2 millimeter aan ijs aan de binnenkant van het vriesvak zorgt voor een stijging van het energieverbruik met ongeveer 10%. Hou je niet van dit klusje? Kies dan voor een koel-vriescombinatie of vriezer met No Frost. Dan hoef je jouw apparaat nooit te ontdooien.

Tip 5: Geef je koelkast of vriezer ruimte

Koelkasten en vriezers moeten hun warmte kwijt. Wanneer een apparaat deze warmte niet kan afvoeren, heeft hij meer energie nodig om je boodschappen te koelen. Laat voor een goede luchtcirculatie tenminste 10 centimeter afstand tussen de achterwand van een vrijstaande koelkast of vriezer en de muur. Maak ook geregeld de achterkant van je apparaat stofvrij met een stofzuiger of een zachte borstel. Reinig bij een inbouwapparaat de ventilatieopeningen regelmatig.

Tip 6: Lever je oude apparaat in

Een koelkast, vriezer of vaatwasser gaat 7 jaar mee. Daarna verbruiken ze meer energie door hun ouderdom. Vervang je een apparaat? Zorg dan dat het wordt gerecycled. Door je apparaat te recyclen voorkom je afval en onnodige uitputting van grondstoffen. Zet een oud apparaat dus niet op straat, maar breng het naar de milieustraat voor deskundige recycling. Bij Coolblue nemen we bij aankoop van een nieuw apparaat je oude apparaat retour om te recyclen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback