Terug naar Advies om energie te besparen

Bespaartips - media en entertainment

De apparaten die onze entertainment verzorgen, verbruiken soms veel energie zonder dat we het doorhebben. Denk aan geluidssystemen die op stand-by blijven staan of een tv met een hoge helderheid. Wij geven je 6 tips waarmee je het energieverbruik van deze apparaten vermindert.

Aan de slag met je media apparaten

Met deze tips gebruik je je media en entertainment apparaten zo energiezuinig mogelijk:

  • Tip 1: Schaf een energiezuinige tv aan
  • Tip 2: Let op het formaat van je tv
  • Tip 3: Pas de helderheid van je scherm aan
  • Tip 4: Schakel de eco-stand van je tv in
  • Tip 5: Let op het verbruik van randapparatuur

Tip 1: Schaf een energiezuinige tv aan

Heb je een oudere tv? Deze hebben vaak een lager energielabel. In dit geval is een nieuwe tv meestal energiezuiniger. Grotere televisies met geavanceerde schermtechnieken verbruiken meestal meer stroom dan kleinere simpele televisies. Hoe zuinig een tv is, hangt af van bijvoorbeeld het formaat en de resolutie. Let bij de aanschaf van een tv daarom goed op het energielabel wanneer je energie wilt besparen.

Tip 2: Let op het formaat van je televisie

Hoe groter de televisie, hoe hoger het energieverbruik. Wanneer je wilt besparen op je stroomkosten, denk je dus goed na over wat het geschikte formaat van jouw nieuwe televisie is. Een groot scherm van bijvoorbeeld 75 inch ziet er vaak indrukwekkend uit, maar is pas geschikt wanneer je met een kijkafstand van 3,5 meter of meer tv kijkt. Een te groot scherm is niet alleen nadelig voor je ogen, maar ook voor je energierekening.

Tip 3: Pas de helderheid van je televisie aan

De helderheid van je scherm bepaalt ook hoeveel stroom de televisie verbruikt. Wanneer de tv altijd op de maximale helderheid staat, kunnen je energiekosten behoorlijk oplopen. Stel daarom zelf de helderheid van het scherm aan in het instellingenmenu. Als je ‘s avonds tv kijkt, hoeft je tv waarschijnlijk minder fel te zijn dan overdag. Sommige televisies passen automatisch zelf hun helderheid aan door met een lichtsensor het omgevingslicht te meten.

Tip 4: Schakel de eco-stand van je tv in

Veel televisies hebben een eigen eco-stand. In deze modus verbruikt de tv minder stroom. Zo stelt de tv zelf de helderheid in aan de hand van omgevingslicht of bewegingen op het scherm. Je zorgt er met de eco-stand ook voor dat de tv na een bepaalde periode van inactiviteit zichzelf uitschakelt. Je laat dus nooit meer per ongeluk de tv aan staan.

Tip 5: Let op het verbruik van randapparatuur

Sommige apparaten die je aansluit op je tv verbruiken zonder dat jij het doorhebt erg veel stroom. Een beruchte sluipverbruiker is de decoder voor digitale televisie. Dit kastje staat in de meeste woonkamers altijd op stand-by, terwijl de energiekosten oplopen. Goed nieuws: veel decoders hebben zelf een eco-stand waarin ze minder energie verbruiken. Als je de decoder van stroom voorziet met een tijdschakelaar, zorg je dat het kastje alleen energie verbruikt wanneer jij tv wilt kijken.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback