Terug naar Advies om energie te besparen

Bespaartips - sluipverbruik

Sommige apparaten in je huis verbruiken stroom zonder dat jij er voordeel van hebt. Zo staan veel tv’s bijvoorbeeld altijd in stand-by wanneer je ze niet gebruikt. Dit sluipverbruik kan je tientallen euro’s per jaar aan energie kosten. In dit artikel geven wij je 4 tips over hoe je sluipverbruik het beste tegengaat.

Aan de slag met sluipverbruik tegengaan

Met deze tips bespaar je energie en ga je sluipverbruik tegen:

  • Tip 1: Bekijk welke apparaten in stand-by staan
  • Tip 2: Haal stekkers uit het stopcontact
  • Tip 3: Gebruik stekkerblokken met schakelaar
  • Tip 4: Laat je opladers niet in het stopcontact

Tip 1: Bekijk welke apparaten in stand-by staan

Energie besparen stand by

De grootste boosdoeners bij sluipverbruik zijn grotere apparaten die in stand-by staan. Denk hierbij aan je tv, geluidssysteem, computer of keukenapparaten met display. Met een energiemeter meet je hoeveel stroom ieder apparaat in stand-by verbruikt en spoor je sluipverbruikers op. De meeste apparaten hebben een knop waarmee je ze uitschakelt en van stand-by haalt. Wanneer je deze knop gebruikt, bespaar je al gauw tientallen euro’s per jaar.

Tip 2: Haal stekkers uit het stopcontact

Gemakkelijk energie besparen

Sommige apparaten hebben alleen een stand-by modus en gaan nooit volledig uit zolang ze in het stopcontact zitten. Veel nieuwe televisies gaan bijvoorbeeld op stand-by wanneer je met de afstandsbediening de tv uitschakelt. Haal dus voor de zekerheid de stekkers van je apparaten uit het stopcontact. Zo weet je zeker dat apparaten geen stroom verbruiken terwijl jij ze niet benut en bespaar je energiekosten.

Tip 3: Gebruik stekkerblokken met schakelaar

Minder energie stekkers

Je maakt sluipverbruik tegengaan nog gemakkelijker met stekkerblokken met een schakelaar. Als je al je apparaten op deze manier van stroom voorziet, schakel je ze eenvoudig uit wanneer je ze niet gebruikt. Een tijdschakelaar schakelt zelf apparaten op een vaste tijd volledig uit. Zo zorg je ervoor dat je tv set bijvoorbeeld overdag geen stroom verbruikt. Een andere oplossing tegen sluipverbruik is een stand-by killer. Dit stekkerblok schakelt apparaten automatisch volledig uit wanneer ze op stand-by staan.

Tip 4: Laat je opladers niet in het stopcontact

Eenvoudige tips energie besparen

Als er geen apparaat meer is aangesloten op je oplader, kun je hem het beste uit het stopcontact halen. Een oplader waarop niets is aangesloten, verbruikt vaak nog steeds zo’n 2 watt per uur. Hoewel dit niet veel is, kan het verbruik aardig oplopen met meerdere opladers die de hele dag in het stopcontact zitten. Laad je smartphone, tablet of laptop ook niet langer op dan nodig, want de oplader blijft dan stroom verbruiken.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback