Terug naar Advies om energie te besparen

Bespaartips - verlichting

Wanneer je slim omgaat met je verlichting en goed nadenkt over welke lampen je gebruikt, kun je veel energie besparen. Dit is voordelig voor je energierekening en beter voor het milieu. Met deze 5 handige tips bespaar je eenvoudig op de verlichting in en om je huis.

Aan de slag met je verlichting

Met deze tips verlicht je je huis zo energiezuinig mogelijk:

  • Tip 1: Vervang je spaarlampen door led
  • Tip 2: Ga slim om met je verlichting
  • Tip 3: Bespaar met smart verlichting
  • Tip 4: Dim je verlichting
  • Tip 5: Verlicht je tuin met zonne-energie

Tip 1: Vervang je spaarlampen door led

Led verlichting is veel zuiniger dan halogeen verlichting en gloei- en spaarlampen. Een led lamp is duurder in de aanschaf, maar wel goedkoper in gebruik. Wanneer je 10 halogeen spotjes vervangt voor 10 led lampen, bespaar je gemiddeld zo’n € 50,- per jaar op je energierekening. Led verlichting gaat ook langer mee dan de klassieke gloeilampen. Led lampen leveren gemiddeld zo’n 30.000 branduren, terwijl een traditionele gloeilamp het meestal slechts 1.000 uur volhoudt.

Tip 2: Ga slim om met je verlichting

Een goede manier van energie besparen is natuurlijk om apparaten die je niet nodig hebt uit te schakelen. Dit geldt ook voor de verlichting in je huis. Doe bijvoorbeeld de lampen uit wanneer je een kamer verlaat, ook als het maar voor even is. Laat ook de buitenverlichting niet langer aan staan dan nodig is.

Tip 3: Bespaar met smart verlichting

Met smart verlichting bespaar je nog gemakkelijker. Smart lampen zijn meestal led lampen en dus al zuiniger dan een standaard gloeilamp. Smart verlichting bestuur je met je smartphone. Als je een keer per ongeluk de lichten aan hebt laten staan, schakel je ze ook gemakkelijk uit op afstand. Installeer een bewegingssensor in iedere kamer en het licht staat alleen aan als jij aanwezig bent. Wanneer de sensor geen beweging herkent, gaan de lampen automatisch uit.

Tip 4: Dim je verlichting

Heb je dimbare lampen in huis? Hiermee creëer je ‘s avonds een prettige sfeer en je bespaart er stroomkosten mee. Wanneer je bijvoorbeeld in de avond televisie kijkt of de krant leest, heb je geen felle verlichting in je woonkamer nodig. Door de lichten vaker te dimmen, bespaar je al gauw op je energierekening.

Tip 5: Verlicht je tuin met zonne energie

Tuinverlichting die op zonne-energie werkt, bespaart je flink wat energie. De verlichting laadt overdag op, gaat wanneer het donker wordt vanzelf aan en blijft dan een paar uur branden. Zo vergeet je nooit om je buitenverlichting aan te zetten en heeft het gebruik geen invloed op je energierekening.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback