Terug naar Advies om energie te besparen

Bespaartips - verwarming

Je bespaart energie om je energiekosten laag te houden en vanwege het milieu. Energie besparen doe je door bijvoorbeeld een slimme thermostaat te kopen en je deuren te sluiten. Zo ga je slim met de temperatuur in huis om. Je vindt hier 5 tips waarmee je energie bespaart met je verwarming.

Aan de slag met energie besparen

Je gebruikt deze 5 tips om energie te besparen met je verwarming:

  • Tip 1: Gebruik een slimme thermostaat
  • Tip 2: Zet de verwarming een graad lager
  • Tip 3: Sluit deuren om de warmte binnen te houden
  • Tip 4: Verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent
  • Tip 5: Houd je slaapkamer koel

Tip 1: Gebruik een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat heeft meerdere voordelen. Je koppelt deze aan je smartphone of tablet, waardoor je de verwarming op afstand bedient. De thermostaat heeft een zelflerende functie die zich aan jouw dagritme aanpast. Wanneer je van huis gaat, verandert de temperatuur. Omdat je inzicht hebt in je gebruik, bespaar je gemakkelijk energie.

Tip 2: Zet de verwarming een graad lager

Zet de verwarming overdag een graad lager dan je gewend bent. Een temperatuur van 19°C is warm genoeg als je in huis bezig bent. Dit kleine verschil bespaart gemiddeld € 100,- per jaar. Trek een trui of vest aan als je het koud hebt. Ga je de deur uit en is er niemand thuis? Zet de temperatuur dan op 15°C. Hiermee bespaar je gemiddeld € 170,- per jaar.

Tip 3: Sluit deuren om de warmte binnen te houden

Om de warmte binnen te houden, trek je alle deuren achter je dicht. Zo voorkom je dat de warmte ontsnapt en houd je de temperatuur aangenaam. Door een deurdranger te kopen, zorg je ervoor dat je deuren automatisch sluiten. Je bevestigt deze dranger aan de bovenkant van je deur.

Tip 4: Verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent

Onnodig stoken voorkom je door alleen de ruimtes te verwarmen waar je veel bent. Bijvoorbeeld je woonkamer en je thuiswerkplek. Zo hoef je niet het hele huis op te warmen, maar alleen een specifieke ruimte. Op andere plekken, zoals je badkamer of hal, draai je de radiator dicht.

Tip 5: Zet de radiator op je slaapkamer uit

Een laatste tip: zet de verwarming op je slaapkamer uit. Je bespaart hiermee gemiddeld € 80,- per jaar. Daarnaast slaap je beter in een koele kamer, wat een win-winsituatie is. Om niet te klappertanden, warm je je bed op met een kruik. Voor je naar bed gaat, zet je de thermostaat een uur van tevoren al op 15°C. Hiermee bespaar je ook in de rest van het huis energie.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback