Terug naar Kennis & advies
Geschreven door Steven

Wat kost het opladen van mijn elektrische auto?

Het is belangrijk om te weten wat het kost om jouw auto van brandstof te voorzien. Bij een auto die op benzine of diesel rijdt, bereken je dat gemakkelijker dan bij een auto die op elektriciteit rijdt. In dit artikel lees je wat het kost om jouw elektrische auto op te laden.

Wat kost het om thuis op te laden?

Thuis opladen met je eigen laadpaal is de goedkoopste manier van opladen. Je betaalt namelijk alleen de kilowattuurprijs aan je eigen energieleverancier. Dat is gemiddeld € 0,23. Als je dat omrekent naar kilometers, betaal je bijna 4 eurocent per kilometer. Dat is de helft minder dan bij een gemiddelde benzineauto.

Wat kost het om openbaar op te laden?

Wanneer je in het openbaar oplaadt, gebruik je een openbare laadpaal. Dit is altijd duurder dan thuis opladen, omdat de eigenaar van de paal uiteindelijk ook winst wil maken. De kosten voor openbaar opladen lopen erg uiteen, omdat de eigenaar van de paal zijn eigen prijs bepaalt. Gemiddeld ben je ongeveer € 0,42 per kWh kwijt. Als je dat omrekent naar kilometers, kost je dat € 0,07 per kilometer.

Wat kost snelladen?

Met snelladen is je auto sneller voorzien van een volle accu. Snelladen is wel de duurste manier om je auto op te laden. Het gemiddelde bedrag ligt op € 0,60 per kWh. Dat is zo'n € 0,10 per kilometer. Dat is ongeveer net zo duur als bij een auto die op benzine rijdt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback